Puheenaihe

”Asuntojen arvo laskee” – lapsiperheet vastustavat kehitysvammaisten nuorten tukiasuntolaa Kirkkonummella

VASTUSTUS Osa naapurustosta pelkää vammaisten asuntolan laskevan asuntohintoja Sepänkannaksella.

Noora Salmisen on tarkoitus muuttaa lapsuudenkodista omaan asuntoon ja astetta itsenäisemmän elämän pariin. -Sitä toivosi, että asiat menisivät nopeammin maaliin, Tuija Salminen viittaa asuntolahanketta hidastaviin valituksiin.

Päivi Tuovinen

Masalalaisen Tuija Salmisen perheessä on odotettu innostuneena Kirkkonummelle suunniteltua kehitysvammaisten asumispalveluyksikköä. Tytär Noora Salminen olisi pian valmis muuttamaan lapsuudenkodista astetta itsenäisempään elämään. Itsenäistä asumista olisi helppo harjoitella, kun oma perhe, isovanhemmat, tukihenkilö ja kaverit olisivat lähellä.

Nyt Rinnekoti-säätiön Sepänkannaksen hanke on kuitenkin jäänyt naapureiden hampaisiin. Osa naapurustosta on valittanut kehitysvammaisten asuntolahankkeesta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kehitys-vammaisilla on oikeus asua kuten muutkin ihmiset.”

Valittajien mielestä alueen ”pikkulapsivoittoinen väestörakenne ei ole sopiva kehitysvammaisten asuntolan sijoittamiselle”.

Valittajat pelkäävät asuntolan muuttavan alueen luonnetta ja laskevan asuntojensa arvoa.

– Olen todella surullinen, että lapseni on näin epätoivottu naapuri. Valittajat eivät ehkä ymmärrä valituksen vaikutuksia. Valitus pidentää näiden nuorten mahdollisuutta itsenäistymiseen. Tällä on vaikutusta myös lähipiirin jaksamiseen. Kehitysvammaisen perheen arki on sitä, että kaikesta joutuu taistelemaan, Salminen sanoo.

Salminen ihmettelee miksi kehitysvammaisilta vaaditaan aina joustamista ja ymmärrystä.

– Osa nuorista joutuu nyt muuttamaan väliaikaisesti jonnekin muualle, Salminen pahoittelee.

Rinnekodin asiakkuusjohtaja Jaana Laaksonen kertoo, että asuntolalle on Kirkkonummella erittäin suuri tarve.

– Useita aikuistuneita nuoria on jonottamassa kotia. Suurin osa muuttaakin asuntolaan lapsuudenkodista, Laaksonen kertoo.

Kirkkonummen kehitysvammaisten tuki ry:ssä ihmetellään niin ikään asuntolasta tehtyä valitusta.

– Naapureilla on ilman muuta oikeus valittaa, mutta ei siksi, että naapuriin on muuttamassa kehitysvammaisia. Kehitysvammaisilla on oikeus asua kuten muutkin ihmiset. Tämä oikeus ei ole tulkinnanvarainen, yhdistyksestä muistutetaan.

– Kehitysvammaiset henkilöt naapurissa eivät aiheuta kenellekään vaaraa tai haittaa sen enempää kuin muukaan väestö.

Yhdistys muistuttaa vielä, että vammaisten henkilöiden syrjimättömyys on kirjattu Suomen perustuslakiin.

– Vammaisilla ihmisillä tulee olla mahdollisuus asua muun väestön keskellä tavanomaisine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Lue tästä juttu asuntolan vastustuksen herättämästä raivosta.

”Asuntojen arvo vähenee”, valituksessa todetaan

Kirkkonummen kunnanhallitus on varannut Sepänkannaksen asuinalueella sijaitsevan tontin Rinnekodin suunnittelemaa kehitysvammaisten asumispalveluyksikköä varten.

Rakennusvalvonta on antanut asemakaavan rakentamisrajoituksesta poikkeamispäätöksen, josta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Asukkaat ovat valittaneet, että ”asuntojen arvo lapsivoittoisella asuinalueella vähenee, kun sen ydinosassa on kehitysvammaisten asuntola”.

”Sepänkannas on hyvin lapsivoittoinen alue eikä minkään erityisryhmän palveluasuminen sovi alueelle. Alueella on vain neljä asuntoa, joissa ei asu lapsia. Suurimmat ikäryhmät kokonaisuudessaan ovat 2009 ja 2011 syntyneet lapset”, valituksessa perustellaan.

”Rakennuttajan mukaan vammaisten asuntola elävöittää asuinaluetta iloisine asukkaineen. Tämä on epäasiallinen perustelu rakennuttajalta, joka pitää kehitysvammaisia stereotyyppisesti iloisina. Lausunto asettaa kyseenalaiseksi rakennuttajan arviointikyvyn nuorten täysi-ikäisten kehitysvammaisten asuttamisesta lapsiperheiden keskelle”, valituksessa todetaan.

Valittajat vetoavat myös siihen, ettei päätöksenteossa ole huomioitu naapurikuulemisen valituksia. Naapurikuulemisen dokumentissa sanotaan, että ryhmäkodista olisi valittanut vain yksittäinen henkilö. Valittajia on kuitenkin seitsemän. Virheellinen on myös tieto, ettei valittamista jatkettaisi.

Valittajat ovat myös tyytymättömiä asuntolan autopaikkojen vähäiseen määrään. Valituksen tehneiden mukaan autopaikkojen vähäinen määrä vaarantaa lasten turvallisen kulkemisen alueella.

Valituksen käsittelyaika on jopa kahdeksan kuukautta.

Kirkkonummen kunta on jatkanut tonttivarausta 31.5.2018 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu