Kaupunki tyhjensi suositun venevalkaman hienostoalueella – "Onko jonkun näköala tärkeämpi kuin useiden virkistäytymismahdollisuus?"

Vuosikymmeniä venevalkamana käytetty ranta Westendissä tyhjennettiin siellä olleista veneistä kesäkuun alussa.

Tarja Peromaa

Westendintien varressa Espoossa vuosikymmeniä sijainneen venevalkaman tyhjentäminen veneistä kummastuttaa lähialueen ihmisiä.

– Valkamaa on käyttänyt pienveneiden säilytyspaikkana niin paikalliset, kuin kauempanakin asuvat, Tarja Peromaa huomauttaa.

Hänen puolisonsa, Westendintie 59:ssä syntynyt Tuomo Klemola muistelee, että valkamassa on aina ollut veneitä. Viime vuosina veneitä on ollut 10–20.

– Asemakaavassakin paikkaan on merkitty venevalkama.

Viime syksynä rantaan ilmestyi kaupungin kehotus siirtää veneet pois.

– Kun soitin kaupungille ja kysyin syytä, sieltä kerrottiin että veneiden säilytyksestä rannassa on valitettu, Klemola kummeksuu.

Alkukesästä kaupunki sitten tyhjensi rannan veneistä.

– Ymmärrän, jos hylätyt veneet olisi viety. Mutta veneiden omistajille olisi pitänyt antaa mahdollisuus merkitä ne veneet, joita edelleen käytetään, Peromaa linjaa.

Hän kummeksuu myös sitä, onko yksittäisten henkilöiden näköala tärkeämpi kuin usean ihmisen virkistäytymismahdollisuus.

Pariskunta ehti viedä oman veneensä turvaan ennen valkaman tyhjentämistä.

– Alueelta vuokraamamme talon vuokralaiset, etenkin ulkomaalaiset ovat pitäneet siitä, että heillä on ollut mahdollisuus käyttää venettä retkillä lähisaariin, Peromaa kertoo.

Nyt vene on Klemolan mukaan kuljetettava aina erikseen trailerilla rantaan kun sitä tarvitaan.

Espoon kaupungin ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen kertoo, että päätös Westendin valkaman tyhjentämisestä tehtiin kaupungin Rantaraitti-projektissa jota veti kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

– Perusteena olivat lukuisat veneiden säilytyksestä tehdyt valitukset. Ikävä kyllä valkamassa säilytettiin myös paljon muutakin tavaraa kuin pelkkiä veneitä.

Kortelaisen mukaan valkamassa olleet veneet on siirretty kaupungin karanteenialueelle Suomenojan satamaan.

– Odotamme puolisen vuotta yhteydenottoa veneiden mahdollisilta omistajilta. Tähän mennessä tiedusteluja on tullut tasan yksi, Kortelainen kertoo.

Kaupungin hoteisiin Westendin venevalkamasta siirtyi Kortelaisen mukaan vajaat 20 venettä.

Jos omistajia veneille ei löydy, tullaan hyväkuntoiset paatit aikanaan myymään huutokaupalla.

Written by:

Seppo Korkman

Ota yhteyttä