Lapsivakuutus jo 458 960 suomalaislapsella – uusi opas antaa neuvoja vanhemmille

Vakuutus korvaa sairauden hoitokuluja.

Mikko Välimaa

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on julkaissut valintaoppaan, johon on kerätty tiedot kaikkien vakuutusyhtiöiden tarjoamista lasten sairauskuluvakuutuksista. Oppaassa on tiedot yhdeksän yhtiön sairauskuluvakuutuksista.

FINE neuvoo ihmisiä vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmissa.

– Lasten vakuutukset ovat suosittuja, ja opas helpottaa sopivan vakuutuksen valitsemista, sanoo FINE:n vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen.

Vakuutettujen lasten määrä on noussut tasaisesti viime vuosina, ja Finanssialan mukaan vakuutettuja lapsia oli viime vuonna 458 960.

Ylönen kertoo, että lapsien sairauskuluvakuutuksiin liittyvissä asioissa kysytään yleisimmin korvauksista ja terveydentilatiedoista.

Ihmiset haluavat tietää, korvaako vakuutus jonkun tietyn hoitokulun vai onko se rajoitettu korvausten ulkopuolelle.

– Jos vakuutusyhtiö on antanut korvaushakemukseen kielteisen päätöksen, asiakkaat haluavat selvittää, onko päätös vakuutusehtojen mukainen, Ylönen sanoo.

Vakuutusyhtiöt kysyvät hakijan terveydentilatietoja silloin, kun vakuutusta haetaan.

– Vakuutusta haetaan terveysselvityksellä. On tärkeää, että vakuutuksen hakija vastaa vakuutusyhtiön esittämiin kysymyksiin rehellisesti ja kattavasti. Puutteelliset tai väärät tiedot voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi korvaustilanteessa, Ylönen sanoo.

Eri yhtiöiden sairauskuluvakuutukset eroavat sisällöiltään, eikä niitä voi vertailla pelkästään hinnan perusteella.

Vakuutusmaksuihin vaikuttavat esimerkiksi vakuutuksen laajuus, lapsen ikä, vakuutusmäärä, valittu omavastuu sekä sidonnaisuus muihin vakuutuksiin.

Vakuutuksista korvataan sairauden ja tapaturman hoitokuluja sekä maksetaan korvauksia muun muassa pysyvästä haitasta ja kuolemantapauksesta.

Vilma Häti