Puheenaihe

Sarjakuvapiirtäjän Espoo-vuodet: Nuoruuden kipuiluja ja isoja tissejä

KULTTUURI Maailman ensimmäinen kokopitkä sarjakuva-albumiäänikirja on ilmestynyt. Tekijä on kuvittaja Jouko Nuora.

Kultainen nuoruus -sarjakuva-albumi kuvaa suorasukaisesti Jouko Nuoran nuoruusvuosia Espoossa. Nyt se on saatavana myös äänikirjana.

.

Espoossa varttuneen ja nykyään Forssassa asuvan Jouko Nuoran Kultainen Nuoruus -sarjakuva-albumi (Moreeni) on nyt saatavana kahden cd:n äänikirjana.

Kultainen nuoruus on pääosin Tapiolaan ja Espooseen sijoittuva elämäkerrallinen sarjakuvaseikkailu. Nuora voitti tällä teoksellaan suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlakilpailun vuonna 2011.

Sarjakuvat ovat myös sukupolvitarina siitä, millaista elämä oli ennen kännykkää ja internetiä."

Nuoran perhe muutti Tapiolaan Leppäkertuntielle Jousenkaaren koulun lähelle, kun Jouko oli parivuotias. 1980-luvun alussa hän asui Haukilahdessa ja sittemmin Suomenojalla.

Forssassa Jouko Nuora on asunut kahdeksan vuotta arkkitehtinä ja kuvanveistäjänä työskentelevän vaimonsa kanssa.

– Asumme vuokralla omakotitalossa. Helsingistä ei saa samalla rahalla edes kaksiota, Nuora sanoo.

Suunnilleen kerran vuodessa Nuora käy Espoossa tapaamassa vanhoja ystäviä.

– Vaikka muutin Espoosta, espoolaisuus ei lähde miehestä, hän naurahtaa.

Jouko Nuora on itseoppinut sarjakuvapiirtäjä. Ensimmäisenä hänen sarjakuviaan julkaisi Länsiväylä-lehti vuonna 1988, kun Rauno Rotta viihdytti lukijoita kesän lehdissä. Lopullisesti piirtäminen vei mennessään, kun hän oli yli kolmekymppinen.

Tarinassa on kipua ja kiimaa."

Kultainen nuoruus on omaelämäkerta, joka alkaa vuoden 1978 Tapiolasta ja päättyy vuoteen 1983. Piirtäjä kertoo ihastumisistaan ja ensirakkauksistaan ja hän käy läpi vaikeitakin henkilökohtaisia asioita, muun muassa isä-suhdettaan. Tarinassa on kipua ja kiimaa.

"Maailmassa jossa tunteet ovat kertakäyttötavaraa, tofu on lihaa, musiikki on mikrobiittejä, rakkaus on sähköinen etäsuhde ja valehtelu on sisällöntuottamista, tämä tarina on tosi", Jouko Nuora kirjoittaa Kultaisen nuoruuden alkusanoiksi.

Äänikirjat tulivat Jouko Nuoralle tutuksi jo lapsuudessa Tapiolan Leppäkertuntiellä, kun hänen sokeutunut isänsä ja isän vaimo kuuntelivat Päätaloa.

– Vuodenvaihteessa sain idean siitä, että voisin tehdä Leppäkertuntien vuosista kertovasta sarjakuvasta äänikirjan.

Nyt tarinaa on taltioituna kahdelle cd:lle yhteensä noin puolitoista tuntia, muutaman minuutin mittaisiksi tarinoiksi jaettuna. Tarinan lukijana on piirtäjä itse.

– Sarjakuvassa on aika paljon kertovaa tekstiä. Jos siinä on dialogia, kerron ensin, kuka puhuu ja miksi, Jouko Nuora kertoo työtavastaan.

Kultainen nuoruus II ilmestyi vuonna 2016 ja kertoo vuosista 1983–1986 ja III-osa, Espanjalainen saunaretki kertoo siitä puolesta vuodesta, jonka Nuora asui Espanjassa. Sen on määrä ilmestyä elokuussa 2018.

Miksi Nuora päätyi tekemään sarjakuvaa omasta elämästään?

– Olen kokenut seikkailuja, joita ei ole tapahtunut kaikille, hän perustelee.

Sarjan ensimmäistä osaa on kehuttu siitä, että se on mukavalla tavalla itseironinen.

– Sarjakuvat ovat myös sukupolvitarina siitä, millaista elämä oli ennen kännykkää ja internetiä. Rakastuin palavasti Italian matkallani ja kirje kulki Gardajärvelle ainakin viikon. Nyt voi chattaillä livenä välimatkasta huolimatta, Jouko Nuora vertaa.

Silloin kun sarjakuvan aiheena on oma elämä, piirtäjän pitää Nuoran mukaan muistaa se, että piirtää lukijoille eikä itselleen.

– Pitää myös pysyä tapahtuneessa eikä kaunistella asioita.

Ihastukset ja kaverit ovat tunnistaneet itsensä sarjakuvasta, mutta eivät ole pistäneet sitä pahakseen.

Jouko Nuora

Kultainen nuoruus -sarjakuvan 2 cd:n erikoispakkaus on saatavissa tilaamalla se osoitteesta [email protected]. Hinta on noin 15 euroa.

Nuora osallistuu Helsingin sarjakuvafestivaaleille (Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22) 2.–3. syyskuuta ja vasta sen jälkeen cd:t tulevat myyntiin nettikauppaan.

Jouko Nuora on itseoppinut sarjakuvataitelija, joka on elättänyt itsensä freelancerina vuodesta 1993. Hän on mm. Sarjakuvantekijät ry: n perustajajäsen.

Nuora on piirtänyt muun muassa Pahkasikaan vuosina 1995–2000 Joukossa tyhmyys tiivistyy -sarjaa.

Hän on PeneLopez-kustantamon perustaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu