Paikalliset

Turvakotiin on hakeutunut ennätysvähän espoolaisia

Sosiaalitoimi, poliisi tai terveysviranomaiset voivat ohjata turvakotiin. Asiakas voi hakeutua sinne myös oma-aloitteisesti.

Tomi Ronkainen

Espoolaisten asiakkaiden määrä Espoon turvakodissa on painunut poikkeuksellisen alas. Turvakotiin onkin tullut väkeä muualta, kuten Vantaalta, Kirkkonummelta ja Vihdistä.

– Jotka eivät naapurikunnissa mahdu omiin turvakoteihinsa, tulevat meille, kertoo Espoon turvakodin johtaja Heli Raja-Halli.

Turvakoti ei ole säästökohde.”
Hän ei tiedä syytä espoolaisasiakkaiden katoon.

– Onko väkivalta loppunut Espoosta? Se olisi ihanaa, mutta ei oikein tunnu uskottavalta.

Espoon kaupunki ostaa tietyn määrän paikkoja turvakodista vuodeksi eteenpäin. Jos näitä niin sanotusti valmiiksi pedattuja paikkoja ei käytetä, maksut on palautettava.

Asiakaspaikat ovat täyttyneet 75-prosenttisesti espoolaisista, mutta tänä vuonna heidän osuutensa putosi ensimmäisen kerran kolmasosaan tai jopa neljäsosaan.

Turvakodissa on yksitoista asiakaspaikkaa. Majoitusvuorokausia kertyy kuukaudessa satoja. Äidistä ja kolmesta lapsesta tulee yli sata majoitusvuorokautta.

Suosituksen mukaan turvakodissa kuuluisi olla yksi asiakaspaikka 10 000 asukasta kohti. Espoossa pitäisi siten olla yli 20-paikkainen turvakoti. Vantaalla ja Helsingissä on Espoota pienemmät turvakodit.

– Tammikuusta alkanut asiakkaiden vähyys koskee vain pääkaupunkiseutua eli myös Vantaata ja Helsinkiäkin, Raja-Halli toteaa.

Turvakotiin tullaan pääosin sosiaalitoimen ohjaamana. Myös poliisi tai terveysviranomaiset voivat ohjata sinne ja asiakas voi hakeutua itsekin.

– Kaupungin ostosopimus pätee, vaikka asiakas tulisi oma-aloitteisesti.

Asiakaskato puree turvakodin taloutta, joka on jo nyt säästökuurilla. Kaupunki on ollut turvakodin päärahoittaja vuodesta 1983.

– Pahimmassa tapauksessa toimintaedellytykset loppuvat, ainakin tilapäisesti, murehtii Raja-Halli.

Naiset voivat väkivaltaa kohdattuaan hakea ensin turvaa omasta lähiverkostaan, sukulaisten ja tuttavien luota, miettii Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes turvakodin asiakasvajetta.

Remes lisää, että asiakasmäärät ovat sahanneet ylös alas useana vuonna ja turvakoti on ollut vajaakäytössä.

– Mutta kaupunki ei ole missään tapauksessa vähentänyt ohjausta turvakotiin, se ei ole säästökohde.

Samalla yhdistyksellä on väkivaltaisille miehille tarkoitettu Lyömätön linja ja Miehen linja, eikä niissä ole minkäänlaista asiakaspulaa, Remes muistuttaa.

Kaupungin ja turvakodin väki pohtivat tilannetta kesäkuun alussa.

Oletko kokenut lähisuhdeväkivaltaa? Keskustele!

Espoon turvakoti

Päivystää ympäri vuorokauden.

Avattiin 1983 torjumaan naisiin kohdistuvaa perheessä tai parisuhteessa esiintyvää väkivaltaa.

Tarjoaa naisille ja heidän lapsilleen suojapaikan perheväkivaltaa vastaan.

Tekee yhteistyötä kaupungin sosiaalitoimen ja muiden auttavien viranomaisten ja järjestöjen kanssa.

Ylläpitäjä on Naisten Apu Espoossa -yhdistys, joka ylläpitää myös Lyömätöntä linjaa. Yhdistyksen perustivat vuonna 1979 naiset, jotka halusivat vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käytännön teoin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu