Olutliitto kuplii tyytyväisyyttä – "Tämä voi nostaa Suomen pienpanimot nousuun"

Olutliitto toivoo, että hallituksen tämänpäiväinen päätös toimisi piristysruiskeena pienpanimoille. – Tuomas Koskipää ja Heikki Ylinen pyörittivät pienpanimo Fat Lizardia Espoon Kivenlahdessa vuoden 2016 alussa.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Olutliiton tuoreella puheenjohtajalla Anikó Lehtisellä on tänään aihetta hymyyn. Juha Sipilän hallitus on aiemmin päivällä ilmoittanut esittävänsä eduskunnalle, että päivittäistavarakaupoissa ja kioskeissa olisi sallittava 5,5-prosenttisten akoholijuomien myynti.

Esityksen mukaan muutos tapahtuisi vuodenvaihteessa.

– Kyllä tämä kieltämättä on iloinen asia. Nyt täytyy vain toivoa, että hanke viedään loppuun saakka ja esitys todella muuttuu päätökseksi, Lehtinen kertoo.

– Minun mielestäni olisi kuitenkin muistettava, että nyt on kyse myyntirajan nostamisesta vain 0,8 prosentin verran. Jos rajaa nostettaisiin esimerkiksi viinien kohdalla, siitä ei keskusteltaisi millään tavalla.

Lehtisen mukaan rajan nostamisella ylöspäin on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia.

– Oluita harrastaville ei tärkeintä tosiaankaan ole prosenttimäärä, vaan laatu ja hyvä maku. Moni erittäin laadukas olut on vahvuudeltaan hieman yli 4,7-prosenttista, joten pian niitäkin voisi saada lähikaupoista, Lehtinen toivoo.

– Esimerkiksi suomalaisille pienpanimoille tämä on hyvin merkittävä piristysruiske. Lisäksi uusien pienpanimoiden perustaminen voi muuttua aiempaa kannustavammaksi.

Alle 5,5-prosenttisista laatuoluista lähikauppaan pääsyään odottavat nyt monet ipat, pilsit ja saisonit. Samoin esimerkiksi vehnäoluissa on Lehtisen mielestä houkuttelevia vaihtoehtoja.

Kokonaan uudentyyppisten oluiden saapuminen kaikkien ulottuville on Anikó Lehtisen mukaan suurin muutos olutharrastajille yli 20 vuoteen.

– Suomen liittyminen Euroopan unioniin 1995 avasi ovia ulkomaisille oluille. Samoin tietenkin vuoden 1969 keskiolutpäätös oli jo sinänsä historiallinen. 

– Kuten jokainen huomaa, suomalainen olutpolitiikka ei kovin nopeasti ole muuttunut. Toivottavasti seuraavaa positiivista päätöstä ei tarvitse odottaa yhtä kauan, Lehtinen maistelee.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen