Eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa – 4,7-prosenttinen olut voi jatkossakin olla vahvinta mitä kaupasta saa

Kuvituskuva.

Juha Perämäki

Vahvojen oluiden vapauttaminen ruokakauppamyyntiin voi osoittautua vaikeaksi palaksi eduskunnassa.

Tiistaina useat kokoomuksen kansanedustajat ehtivät jo riemuita, että keskustan vastustuksen takia karille ajanut lakiuudistus etenee nyt vihdoin, ja 5,5-prosenttiset oluet ja lonkerot saadaan ruokakauppoihin vuoden 2018 alussa.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisista irtautuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kompromissiin kuuluu, että kansanedustajille annetaan vapaat kädet äänestyksessä. Tämä on ollut etenkin keskustan vaatimus.

Tämä tarkoittaa, että lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä, kansanedustaja voivat ehdottaa myös hallituksen esityksen kanssa kilpailevia ehdotuksia.

Hallituspuolueista etenkin keskustassa iso osa kansanedustajia on sanonut, ettei tue hallituksen esitystä. Apua pitää tällöin hakea oppositiosta.

On kuitenkin mahdollista, että suurin sallittu prosenttiraja on jatkossakin 4,7.

Edustajien kädet on sidottu ryhmäkuriin vasta lain toisessa käsittelyssä, jossa äänestetään, hyväksytäänkö ensimmäisessä käsittelyssä voittanut eduskunnan kanta.

Uutta alkoholilakia kiivaasti vastustava keskustan kansanedustaja Pekka Puska sanoo Helsingin Sanomille, että hallituksen esitys 5,5-prosenttisten juomien vapauttamisesta kaatuu eduskunnassa syksyllä.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ennakoi jo eilen, että suurin alkoholilain uudistus on tulossa voimaan sitten 1960-luvun.

Uuden lain on määrä astua voimaan eduskunnan hyväksymässä muodossa 1.1.2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus