Saako Suomesta vielä ostettua lankapuhelinliittymän? – Yli 200 000 laitetta pirisee yhä perinteisesti

– Lähes kaikki kysyvät ensimmäisenä, säilyykö numero, kun tulevat lakkauttamaan lankaliittymäänsä, kertoi Ville Dahlberg Hyvinkään Elisasta.

Pia Hyle

Suomessa on vielä olemassa yllättävän paljon lankapuhelimia. Esimerkiksi Elisalla lankapuhelimia oli tämän vuoden maaliskuun lopussa runsaat 162 000 kappaletta maan laajuisesti.

Lankapuhelimien kysyntä on loppunut."

Näistä kuluttajaliittymiä oli noin 96 000 ja yritysasiakkaiden liittymiä noin 66 000.

Telialla oli lankaliittymiä samana ajankohtana 61 000 kappaletta koko maassa.

Uusia lankaliittymiä ei kumpikaan enää myy.

– Kuluttajille perinteisellä tekniikalla toteutettuja uusia lankapuhelinliittymiä ei ole ollut saatavilla muutamaan vuoteen. Niiden kysyntä on käytännössä loppunut. Tyypillisesti tarjotaan mobiiliverkkoa käyttäviä, lankapuhelimia käytöltään vastaavia pöytäpuhelimia, joihin lankaliittymänumeron saa halutessa siirrettyä, sanoi Elisan Uudenmaan aluejohtaja Sanna Sarpila.

Yritysasiakkaille perinteisiäkin ratkaisuja toteutetaan tarvittaessa.

Kuukausimaksut Telian kuluttajaliittymissä vaihtelevat 20–60 euron välillä. Hinnoittelu on alueellista, ja se perustuu liittymän ylläpidon kustannuksiin ja asukastiheyteen. Puhelut maksavat 23,36 senttiä/puhelu + 2,43 senttiä minuutilta Soneran paikallispuhelualueella.

Elisalla lankapuhelinliittymä maksaa 20–30 euroa kuukaudessa sisältäen puheluita sadan minuutin verran.

– Olemme lopettaneet lankaliittymien myynnin jo vuonna 2015. Arvioimme että lankapuhelinpalveluiden lopettaminen tulee ajankohtaiseksi lähivuosina, mutta päätöksiä asiassa ei ole tehty, Timo Saxen Telian viestinnästä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pia Hyle