Uber-pomon omaisuus voidaan takavarikoida – HS: poliisi epäilee luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta

Joel Järvisen omaisuutta voidaan määrätä takavarikkoon.

Päivi Tuovinen

Poliisi saattaa takavarikoida Uber Finland Oy:n maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta, kertoo Helsingin Sanomat. Poliisi epäilee yhtiötä luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta.

Käräjäoikeus voi määrätä huomenna keskiviikkona Järvisen omaisuutta takavarikkoon siltä varalta, että yhtiön vastuuhenkilöt tuomitaan myöhemmin oikeudessa luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta tai sen avunannosta.

Poliisi ei kerro, millaisesta summasta on kyse. Jos Järvisen omaisuutta määrätään vakuustakavarikkoon, ulosottoviranomainen ottaa omaisuuden haltuun. Vakuustakavarikointi voidaan tehdä esimerkiksi ottamalla tililtä rahaa tai asettamalla vastaajan omistama kiinteistö myyntikieltoon. Ulosottoviranomaisella on asiassa harkintavaltaa eli se voi päättää, miten vakuustakavarikointi toteutetaan. Mahdollisen tuomion astuessa voimaan omaisuus voidaan määrätä valtiolle tai asianomistajalle.

Suomen taksiliitto teki viime vuoden lopulla Helsingin poliisille tutkintapyynnön Uber Finlandista. Osa Uber-kuljettajista on tuomittu oikeudessa sakkoihin ja lisäksi maksamaan valtiolle kuljetuksista saadut tulot bruttomääräisinä.

Jo vuoden 2016 tammikuussa Helsingin Taksiautoilijat ry jätti syyttäjälle tutkimuspyynnön siitä, syyllistyykö Järvinen yllytykseen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisessa. Kihlakunnan syyttäjä teki asiasta syyttämättäjättämispäätöksen kesäkuussa. Vuonna 2015 Helsingin poliisi epäili, ettei Uber ole huolehtinut kirjanpitoon ja verotukseen liittyvistä asioista asianmukaisesti. Myöhemmin samana vuonna poliisi kertoi, ettei Uberia ole syytä epäillä kirjanpito- ja verotusrikoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen