"Uusi auto on huono sijoitus" – HS: Nyt se on todistettu tieteellisesti – näillä ajokilometreillä arvon aleneminen lähes pysähtyy

Auton arvo alenee keskimäärin eniten auton ollessa lähes uusi, osoittaa tilastotieteen alan pro gradu -tutkielma.

Päivi Tuovinen

Uusi auto on taloudellisessa mielessä huono sijoitus, kuuluu paljon toisteltu lausahdus. Nyt sen paikkansapitävyys on todistettu tieteellisesti, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden haastattelema data-analyytikko Niina Matikainen tutki auton arvon alenemista pro gradu -tutkielmassaan. Matikainen osoitti tilastotieteen tutkielmassaan, että auton arvo alenee keskimäärin eniten auton ollessa lähes uusi.

Auton ensimmäiset kilometrit koituvat siis autoilun kustannuksia laskettaessa kalleimmiksi, jos kilometrin hintaa mitataan auton arvon aleneman mukaan.

– Kilometrit vievät auton jälleenmyyntihinnasta pois vähiten silloin, kun autolla on ajettu jo satoja tuhansia kilometrejä, Matikainen kirjoittaa pro gradu -tutkielmansa tiivistelmässä.

HS:n mukaan lisäkilometrit alentavat auton arvoa jyrkästi 200 000 kilometriin asti. Siitä arvo alenee maltillisemmin 400 000 kilometriin saakka, minkä jälkeen arvon aleneminen miltei pysähtyy, HS kertoo.

– Jos ei hirveästi nauti uuden auton viehätyksestä tai saa suurta nautintoa siitä, että vaihtaa autoa parin vuoden välein, taloudellisesti järkevämpää on tämän tutkielman perusteella ajaa auto mahdollisimman loppuun, Matikainen sanoo HS:lle.

Tutkimuksensa aineistona Matikainen käytti Autotalli.com-sivustolle vuoden 2016 aikana jätettyjä käytettyjen autojen myynti-ilmoituksia, joista analyysiin päätyi lopulta reilut 34 000 ilmoitusta. Muuttujina Matikaisen mallissa olivat HS:n mukaan auton ikä, auton hinta uutena sekä autolla ajetut kilometrit. Vuosittaiseksi ajomääräksi hän määritti 20 000 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus