"Koko Stockmann voidaan pilkkoa" – Osakestrategi näkee kaksi vaihtoehtoa maineikkaalle yhtiölle

Stockmannin tulevaisuus on osakestrategin mukaan yhä avoinna: yhtiön pilkkominen on yhä mahdollista.

Arkisto

Perjantaiaamun kovin talousuutispommi – Stockmann Herkun myynti S-ryhmän omistukseen – on saanut suomalaiset pohtimaan perinteisen erikoisruokakauppaketjun tulevaisuutta.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi, että S-ryhmä ei ole lopettamassa Stockmann Herkkua, vaan haluaa säilyttää sen jatkossakin.

– Kyllä S-ryhmä on ostanut Herkun nimenomaan hyvän brändin vuoksi. Se siirto vaikuttaakin ainoalta oikealta linjaukselta nykyisessä kilpailutilanteessa, Oksaharju pohtii.

– Ruokakaupan kilpailu on nyt Suomessa varsin rajua. Paineita ovat lisänneet niin Lidlin halpamyynti kuin Keskon pyrkimys profiloitua laadukkaana ruokakauppana.

Hänen mukaansa nyt tapahtuneella myynnillä Stockmann haluaa keskittyä aiempaa vankemmin kiinteistönomistajan rooliin. 

– Stockmann on varmasti pohtinut sitä, onko sillä riittävää osaamista keskittyä laadukkaaseen ruokamyyntiin. Nyt on selvää, että Stockmann ei ole lähtenyt hakemaan ruokapuolen mestaruutta, Oksaharju muistuttaa.

S-ryhmä pystyykin Oksaharjun mukaan tehostamaan Stockmann Herkun tuotehankintaa ja logistiikkaa kokonaan uudella tavalla.

Stockmannin edessä on nyt kaksi mahdollista vaihtoehtoa.

– Kohtalonkysymyksenä on Stockmannin tavaratalojen tulevaisuus. Jos tavaratalot aiotaan myydä pois, yhtiön osakkeiden markkinahinta varmasti nousisi.

– Jos taas tavaratalot jäävät Stockmannille, silloin on hyvinkin mahdollista, että koko Stockmann voidaan pilkkoa osiin.

Yhtiössä osataan Oksaharjun arvion mukaan hoitaa Lindexiä ja kiinteistöjä hyvin, mutta sen sijaan juuri tavaratalot ovat ongelmallisia.

– Stockmannin pilkkominen on mahdollista, mutta minun mielestäni epätodennäköistä, Oksaharju myöntää.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen