Sekajätteessä seksileluja, hirven kappaleita ja arkaluontoisia henkilötietoja – tutkijat turhautuivat Ylellä: "Voisitko jatkossa parantaa tapasi?"

Kaatopaikalle päätyy paljon sellaista, joka ei sinne kuulu.

Arkisto / Juha Perämäki

Kahdeksan viikon ajan suomalaisten roskapusseja tutkineet agrologiopiskelijat Siiri Niiranen ja Pinja Lehti ovat paljastaneet Ylelle karuja yksityiskohtia pussien sisällöistä.

Opiskelijoiden mukaan reseptilääkkeet, arkaluontoiset asiakirjat ja henkilötiedot ovat yllättävän tyypillisiä löydöksiä. Pusseista on löytynyt tähän mennessä myös muun muassa pehmolelunraatoja, sähkölaitteita, pattereita ja seksileluja. Jätteen seasta on tutkimuksen aikana löytynyt myös hirven ruhon osia.

– Ollaan kyllä kirottu ihmisiä muutamaan otteeseen tässä kahdeksan viikon aikana, se täytyy myöntää, Niiranen kertoo Ylelle.

Niiranen ja Lehti ovat löytäneet muun muassa kokonaisia nimiä, osoitteita puhelinnumeroita ja jopa verokortin.

– Olemme leikkisästi profiloineet ihmisiä roskisten perusteella tässä työn lomassa. Teoriassa vaikka rikollisella olisi mahdollisuus urkkia näistä aika paljon tietoa, Niiranen sanoo.

– Monesti on tullut mieleen, että pitäisikö ottaa puhelin käteen ja soittaa, että nämä sun roskat on lajiteltu aivan pieleen, voisitko jatkossa parantaa tapasi?

Tutkijat ovat harmissaan myös siitä, että biojätettä päätyy sekajätteeseen jopa kolmannes sekajätepussien sisällöstä. Tilanne on sama koko Suomessa, maalla ja kaupungissa.

Jätehuoltoyhtiö Sammakkokankaan toimitusjohtaja Outi Ruuska harmittelee, etteivät ihmiset ole valmiita panostamaan oikeaoppiseen lajitteluun.

– Nyt parin vuoden aikana on panostettu neuvontaan ja tiedottamiseen, mutta ei näytä siltä, että tulosta olisi saatu, Ruuska kertoo Ylelle.

Ruuskan mukaan kotitalousjätteestä ei pitäisi nykyään päätyä kaatopaikalle juuri mitään. Ihannetilanteessa noin puolet kotitalouksien jätteestä päätyy kierrätettäväksi ja puolet menee energiantuotantoon.

Myös biojätepussit ovat muodostuneet jätteidenkierrätyslaitoksilla ongelmaksi, sillä ne voivat muuttua limaisiksi ja jumittaa jätteenkäsittelykoneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen