Kultalampi-vyyhti toi Ilkka J. Karille viisi vuotta vankeutta

Ilkka J. Kari. Arkistokuva.

Pekka Salonen/arkisto

Helsingin hovioikeus tuomitsi neljä henkilöä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin niin sanotussa Kultalampi -asiassa.

Kovimman tuomion sai kiinteistöyrittäjä ja entinen espoolainen kunnallispoliitikko Ilkka J. Kari. Kokoomuslainen Kari toimi aikoinaan pitkään Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin.

Kultalampi oli korkeatasoiseksi aiottu palvelutalo Leppävaarassa. Hanke kaatui taloussotkuihin.

Ilkka J. Kari tuomittiin Harri Bergströmin, Matti Hyvösen ja Petri Temisevän kanssa kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Hovioikeus tuomitsi Bergströmin, Hyvösen ja Karin myös törkeästä velallisen petoksesta ja lisäksi Karin törkeästä petoksesta.

Kaikki saivat ehdotonta vankeutta. Kari sai 5 vuotta, Bergström 4 vuotta ja 6 kuukautta, Hyvönen 4 vuotta ja 9 kuukautta ja Temisevä 4 vuotta ja 7 kuukautta.

Miehet tuomittiin myös usean miljoonan euron korvauksiin.

Käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet vajaat kaksi vuotta sitten. Kahden vastaajan osalta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua.

Asunto-osakeyhtiö Espoon Leppävaaran Kultalammen rakennuttajayhtiönä toimi Idea Pro Oy. Hovioikeus katsoi tuomittujen käyttäneen määräysvaltaa molemmissa yhtiöissä ja merkinneen kirjanpitoihin vääriä tietoja.

Optiokaupan ja minuuttirahasiirtojen avulla varoja oli siirretty rakennushankkeen ulkopuolelle noin 6,6 miljoonaa euroa. Siirrot tapahtuivat vuosien 2006 ja 2008 välisenä aikana.

IdeaPro asetettiin konkurssiin helmikuussa 2009 ja asunto-osakeyhtiö saman vuoden heinäkuussa.

Written by:

Klaus Nurmi

Ota yhteyttä