Mikä ihmeen kännikansa? Tutkimus: näin suomalainen juo – omasta mielestään

Suomalainen ei ole juomalainen. Tätä mieltä on valtaosa tuoreeseen kyselyyn vastanneista: heidän mielestään suomalaisten juomatavat ovat muuttuneet aiempaa vastuullisemmiksi.

Ilpo Kekki / Arkisto

Valtaosa suomalaisista kokee nykyisin olevansa vastuullisia alkoholinkäyttäjiä. Samoin nähdään, että juomakulttuuri on yleisesti Suomessa kehittymässä aiempaa vastuullisempaan suuntaan.

Tulokset selviävät Altian teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, jonka toteutti YoutGov-tutkimuslaitos. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä 11.–15. toukokuuta YoutGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1 010 suomalaista.

Vastanneiden mukaan peräti kuusi seitsemästä suomalaisesta kuuluu oman arvionsa mukaan vastuullisten alkoholinkäyttäjien joukkoon. Vastaajista miltei 60 prosenttia on väitteen kanssa täysin samaa mieltä.

Sen sijaan vastaajat näkevät, että kanssaihmiset eivät välttämättä ole juomatavoiltaan aivan yhtä vastuullisia. Muita suomalaisia pitää juomatavoiltaan täysin kunnollisina vain joka seitsemäs vastaaja.

Suomalaisten juomatavat ovat kuitenkin kehittymässä parempaan suuntaan – ainakin, jos kyselytuloksiin on uskomista, sillä tätä mieltä on peräti 70 prosenttia vastanneista.

Sama kehityskulku on nähty myös Altiassa.

– Itse asiassa tämä suunta on osa isompaa kansainvälistä trendiä. Terveelliset elämäntavat, liikunnan ja ruokavalion merkitys ja yksilön vastuu omasta hyvinvoinnistaan ovat kuluttajille tärkeitä, arvioi Altian tutkimuspäällikkö Milla Sorsakivi.

– Tämä kehityssuunta muuttaa myös juomakulttuuria miedompaan, vastuullisempaan ja kohtuullisempaan suuntaan.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen