Tästä eivät kuntosalin maisemat parane – "Onhan tämä huikea juttu"

Kasavuoren metsään hankituissa uusissa välineissä on säädettävä vastus. 

Johanna Erjonsalo

Kuntopisteellä saa rehkiä metsämaisemassa. 

Johanna Erjonsalo

Uusittu kuntoilupiste on kaupunginpuutarhurin mukaan saanut positiivista palautetta. 

Johanna Erjonsalo

HYVINVOINTI   Kuntoilija kehuu kaupungin panostusta. 

Kauniaisten metsässä ei tarvitse tyytyä punnertamaan kiveä tai kantoa vasten. Kasavuoren kuntopolulla on upouudet kuntoiluvälineet kahdessa eri kohtaa.

Vatsalihaksiaan uudella laitteella harjoittanut Hannu Halme kehuu kaupungin panostusta.

– Onhan tämä huikea juttu, että kaupunki panostaa kuntoilulaitteisiin. Pitkällä tähtäimellä tämä voi varmasti pienentää esimerkiksi kuntoutuksen kuluja.

Kasavuoren metsässä on kuntoiltu jo pitkään. Tänä kesänä uutta ovat välineet, joissa on viiden kilon välein säädettävä vastus.

– Niiden pitäisi toimia laajalle käyttäjäryhmälle, toteaa Kauniaisten kaupunginpuutarhuri Emmi Silvennoinen.

Samoja telineitä on asennettu aiemmin Helsinkiin ja Espooseen.

– Muista kaupungeista kantautuneiden positiivisten käyttäjäkokemusten myötä rohkenimme asentaa telineet myös Kauniaisiin.

Kuntoilupisteessä on kaikki, mitä perusharjoitteluun tarvitsee."

Aiemmin paikalla oli oman kehon painolla toimivia välineitä.

– Uudistamisidean saimme liikuntapaikkapäällikkö Sari Sarpanevan kanssa osittain vanhojen kuntoiluvälineiden käyttökokemuksesta sekä uusista ulkokuntovälinestandardeista. Uudet välineet ovat nykystandardin mukaiset.

Halmeen mielestä kuntoilupisteessä on kaikki, mitä perusharjoitteluun tarvitsee.

– Kaupallisilla saleilla on kaikenlaisia pikku vipstaakeja, joilla voi yhtä lihasta harjoittaa. Minusta sellaiset ovat turhia.

Halme pohtii, että uusituilla laitteilla varustettu piste sopii kaikille. Samaa mieltä on kaupunginpuutarhuri Silvennoinen.

– Kovin painava ja heikkovoimainen kuntoilija koki vanhat kehon omalla painolla toimivat välineet raskaina, ja kevyt ja hyvävoimainen taas ei saanut riittävästi vastusta. Kuulemani mukaan jotkut kuntoilijat hakivat lisäpainoa pyytämällä kaveria istumaan painona laitteen päällä, milloin se oli mahdollista, kertoo Silvennoinen.

Halmeen lisäksi myös muut kauniaislaiset ovat antaneet uudistuksesta palautetta.

– Palaute on ollut lähinnä positiivista. Välineitä pidetään monipuolisina ja hienoina. Painojen säätö ei ole ollut kaikille selvää ja yhdessä tapauksessa liian suuret painot olivat valitettavasti satuttaneet käyttäjän selkää. Telineiden poikkitangoissa heilumisessa ovat hampaatkin olleet kuulemma vaarassa, mutta mitään ei onneksi ole vielä hampaille tapahtunut.

Silvennoinen toteaa, että kaupunki järjestää paikalla kolme käyttöopastuskertaa elokuussa.

– Harkitsemme myös suuria käyttöohjetauluja. Nyt käyttöohjeet ovat välineissä melko pienellä tekstillä eikä niitä heikompinäköinen näe.

Kuntoilupisteitä käyttävät Silvennoisen mukaan kaikenikäiset kuntoilijat.

– Itse olen nähnyt käyttäjiä nuorisosta eläkeläisiin.

Kuntosali metsässä

Kasavuoren metsän halki kulkevan kuntopolun varrella olevat kuntoiluvälineet on uusittu kuntatekniikan ja liikuntatoimen yhteistyönä.

Uudet välineet mahdollistavat harjoittelun sisäkuntosalin tapaan säädettävillä vastuksilla.

Kuntopolun varrella: Big Rig -riipunta- ja leuanvetoteline, jalkakyykkylaite, vaakasoutulaite, penkkipunnerruslaite ja etupunnerruslaite sekä yhdistetty selänojennuspenkki ja vatsalauta.

Vanhoista välineistä paikalle jäivät leuanvetotangot, dippiteline, tukkipuut ja tasapainopuomi, joka kuitenkin mystisesti katosi heinäkuun alussa ja paikalle on tilattu nyt uusi.

Big Rig -teline kiipeilyköysin sekä yksi vatsalauta-selkäpenkki-dippitelineyhdistelmä ovat Kasavuoren koulun lähellä, missä ei aiemmin ollut välineitä.

Paikalla järjestetään kuntoiluvälineiden käyttöopastusta tiistaina 1.8. kello 15–17 sekä torstaina 24.8. klo 9–11 ja 18–20. 

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Alkaako kesälomasi pian? – 5 vinkkiä: laita ainakin nämä terveysasiat lomallasi kuntoon