Puheenaihe

Ammattilainen tuntee urheilijan kireät paikat

MESTARI Urheiluhieroja pitää huolta myös omasta kunnostaan.

Jalkapalloilija Hedi Khayat Niko Vieremän käsittelyssä.

Toni Vähämaa

Pitkä, urheilijan vartalon omaava mies ilmestyy huoneen ovelle juuri sovittuun kellonaikaan. Hän kävelee ontuen huoneen poikki ja istahtaa hierontapöydälle.

– Ota vähän varovasti toi oikea jalka. Siihen tuli joku pieni tälli, hän toteaa irvistäen hierojalleen.

Jalkapalloilija Hedi Khayat on pelannut viikonloppuna Kakkosen kamppailussa jälleen täydet peliminuutit. On palauttavan hieronnan aika.

Jalkapalloilijan kropasta eniten hierontaa kaipaavat useimmiten ne futaajan tärkeimmät työvälineet: jalat.

Urheiluhieroja Niko Vieremä painelee huolellisesti Khayatin alaraajat, alaselästä nilkkoihin.

– Jalkapalloilijoilla etureisiä hierotaan paljon, koska ne ovat juoksemisen ja potkimisen takia usein väsyneimmät ja jäykimmät, hierojaksi vuonna 2011 valmistunut Vieremä kertoo.

Jos en kävisi täällä, tukkoisuus pysyisi pidempään."

Urheiluhierojien vastaanotolla käy paljon muitakin urheilijoita kuin jalkapalloilijoita. Pöydällä makaavat muun muassa jääkiekkoilijat, uimarit, yleisurheilijat, pyöräilijät, kamppailulajien harrastajat ja moottoriurheilijat.

Oli sitten kyseessä palauttava hieronta tai urheilusuoritukseen valmistava käsittely, hierotaan urheilijoita pääpiirteittän samalla tavalla ja samoista paikoista. Toki eri lajien harrastajilta löytyy myös omat lihaksensa, jotka tarvitsevat enemmän huoltoa kuin jossain toisessa lajissa.

– Jalkapalloilijoihin verrattuna jääkiekkoilijoita hierotaan enemmän myös yläkropasta, koska lajissa on kiekonkäsittelyä ja kontakteja, Vieremä sanoo.

– Juoksijoilla puolestaan hierotaan usein penikoita, uimareilla rintalihaksia ja nyrkkeilijöillä kyynärvarren lihaksia, hän luettelee.

26 vuotta hierojana työskennelleen, orteopedisen osteopaatin Tarmo Karin käsittelyssä on käynyt pitkä liuta eri urheilulajien harrastajia. Mukaan on mahtunut myös ampumahiihdon olympiamitalisti Ville Räikkönen.

– Ammattiurheilijat tuntevat oman kroppansa todella tarkasti ja osaavat kertoa, millaista käsittelyä se tarvitsee, Kari kertoo.

Hiihtäjiin verrattuna ampumahiihtäjiltä löytyy enemmän niska- ja hartiaseudun jäykkyyttä.

– Varsinkin aseenkuljettaminen kuormittaa yläkroppaa, Kari tietää.

Karin vastaanotolla ovat käyneet myös ralli- ja endurokuskit.

– Kova vauhti ja iskut aiheuttavat usein selkään lukkoja. Niska- ja hartiaseutu, käsivarret sekä alaselkä ovat yleensä moottoriurheilijan hierontaa kaipaavat kohteet.

– Jos en kävisi täällä, tukkoisuus pysyisi pidempään, eikä treenaaminen tuntuisi hyvältä, Khayat kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Urheiluhieroja ei tervettä päivää näe30.11.2011 15.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu