Rapusesonki myöhästyy pari viikkoa

Mats Lönnfors on ravustanut 20 vuotta.

Juha Perämäki

Motonetin apulaispäällikkö Marko Arrhenius esittelee mertaa, joka on aloittelevankin ravustajan perusväline.

Juha Perämäki

SAALIS Ravustaminen on hieno harrastus, jossa on tärkeää, että kaikki tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Parikymmentä vuotta täplärapuja narrannut Mats Lönnfors luonnehtii ravustuskautta arvoitukseksi. Jo viime vuonna saalis oli edellistä heikompi.

– Tämä kesä ei ole ravulle paras. Sesonki myöhästyy parisen viikkoa, koska vedet ovat niin kylmät. Emoravut saavat yleensä juhannukseen mennessä poikaset pois mahansa alta, mutta nyt sitä ei tiedä, miten ne lähtevät liikkeelle.

Lönnfors luonnehtii kesää ensimmäiseksi, jolloin hän ei ole aloituspäivänä pudottamassa mertoja virtaan.

– Ollaan rouvan kanssa reissussa, mutta aloitan vähän myöhemmin kymmenellä merralla. Katsotaan sitten, mitä siellä on. Päiväsaalis on yleensä rapu tai kaksi per merta, joskus viisikin.

Täplärapu on vuoden 2015 joulukuusta lähtien luokiteltu vieraslajiksi, jollaista EU:n komission mukaan saa pyydystää ja myydä, mutta ei istuttaa – myöskään sen yleensä kantaman rapuruton takia.

Lönnfors muistuttaa vielä luvista ja puhtaiden välineiden tärkeydestä.

– Siten saadaan ongelmat pois. Itse käytän samoja mertoja tarkalleen samoissa paikoissa. Vieraslaji tai ei, sen kannan eteen on tehty paljon töitä. Hyviä ravustushetkiä nykyisille ja uusille ravustajille, se on hieno harrastus.

Vinkkejä uuden harrastuksen aloittamiseen

Apulaispäällikkö Marko Arrhenius Motonetista kertoo monen asiakkaan yllättyneen siitä, miten hauska ja yksinkertainen harrastus ravustaminen on. Hän on itsekin ravustanut ja saanut rapuja jopa haavilla.

Ravustaminen edellyttää luvan vesialueen omistajalta ja suoritetun valtion kalastonhoitomaksun. Perusvälineet ovat rapumerta ja sumppu, jossa pyydyksistä otetut ravut säilyvät hyvässä paikassa jopa viikkoja.

– Jatassa voi 2–6 metrin syvyydessä olla vaikka viisi mertaa, jotka ovat kiinni pääsiimassa viiden metrin välein. Pohjan on oltava kivikkoinen. Useammalla merralla selviää paremmin, missä kohdassa ne liikkuvat.

Ravut lähtevät iltahämärissä liikkeelle kivien suojista.

– Paras syötti merrassa on samasta vesistöstä ongittu särki, mutta mikä liha vain käy, kunhan se on tuore. Ennen vanhaan sanoivat, että kannattaa pitää kissasta huolta, kun ravustuskausi alkaa.

Syöttiaineksia saa myös myymälästä: syöttipelletit voi voidella ravulle maistuvalla rapusyöttibuusterilla.

Merrat lasketaan yleensä iltapäivisin ja nostetaan aamuvarhaisella, mutta jotkut ovat pyydyksillä jo yöllä, etteivät ravut karkaa. Alamittaa koskevaa rajoitusta ei ole, mutta ravintolat suosivat noin kymmensenttisiä rapuja.

Jos vaihdat vesistöä, desinfioi kaikki pyyntivälineet joko keittämällä kiehuvassa vedessä, väkiviinalla, pitämällä 6–7 tuntia vähintään 80-asteisessa saunassa tai jäädyttämällä.

Written by:

Tanja Kuisma

Ota yhteyttä