Koiranomistajien ikuinen riidanaihe – Tätä mieltä on eläinlääkäri

Shetlanninlammaskoiria näkee kesällä myös "kesätrimmissä". Turkin leikkaamisesta ollaan montaa mieltä. 

Tiina Örn

LEMMIKIT  Koiralleen "kesäturkin" leikannut saa vihaista palautetta sosiaalisessa mediassa. 

Kesäkuuma ja raskas turkki kuulostaa tuskalliselta yhdistelmältä. Moni koiranomistaja pohtiikin voiko karvaturrinsa oloa helpottaa ajelemalla karvoituksen "kesäkuntoon", vai onko se jopa haitallista eläimelle.

Netin keskustelupalstoilla mielipiteitä löytyy – vähemmän yllättäen – sekä puolesta että vastaan.

Evidenssian ihotauteihin erikoistunut eläinlääkäri Kirsi Schildt kertoo koiran turkin lyhyeksi ajamisen olevan melko turvallista.

– Monille siitä voi olla jopa hyötyä: Ajelu voi auttaa esimerkiksi koiria, joilla on kesäallergioita. Paksun turkin alla tulehdukset jylläävät helpommin. Myös runsaasta uimisesta voi saada tulehduksia. Turkin lyhyenä pitäminen auttaa myös niihin.

Schildtin mukaan turkin ajelu helpottaa etenkin vanhempien koirien oloa.

Schildtin mielestä porottava aurinko ei ole este lemmikin kesäturkille ainakaan kotimaassa.

– Etelämmissä maissa koirat voivat saada auringosta vakaviakin vaurioita, mutta meillä Suomessa riski on paljon vähäisempi, Schildt toteaa.

– Onhan täällä paljon lyhytkarvaisia- tai karvattomiakin koiria, jotka pärjäävät meidän oloissa hienosti. Harva kykenee ajamaan karvan niin lyhyeksi, että lemmikki altistuisi liikaa auringolle.

Pohjoisempaan matkustettaessa turkin leikkaamista kannattaa kuitenkin harkita kahteen kertaan.

– Jos esimerkiksi Pohjois-Suomessa on paha hyttys- tai sääskikesä, niin lyhytkarvaiselle koiralle voi tulla aika karuakin jälkeä, Schildt varoittaa.

– Puremistakaan ei tosin ole aiheuttamaan hengenvaaraa.

Oikeanlainen laite on avainasemassa turkkia siistiessä. Likainen terä saattaa aiheuttaa lemmikille suuren infektioriskin.

– Ajelu pitää tehdä viisaasti, Schildt aloittaa.

– Puhdas laite on tärkeä, etenkin jos ajelee karvan ihan lyhyeksi. Likainen tai kulunut laite voi aiheuttaa mikrotraumaa, eli vaurioittaa eläimen ihoa. Se voi aiheuttaa pahojakin tulehduksia.

Written by:

Tero Vähämäki

Ota yhteyttä