Lähijunien pyöräkokeilun todellisuus paljastuu pian – Lastenvaunukansa kaipaa jo nyt "huomaavaisuutta"

Kuvituskuva.

Armi Suojanen / arkisto

Polkupyöriä on jo reilun kuukauden ajan saanut kuljettaa HSL:n ja VR:n lähijunissa ilmaiseksi myös ruuhka-aikaan. VR:n viestintäasiantuntijan Jenni Manun mukaan vuoden kestävä kokeilu on alkanut hienosti, vaikka todellinen koetus tuleekin vasta syksyn koulu- ja työmatkaruuhkien myötä.

– Kokeilu on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Varsinaista ruuhkaa ei ole näin kesäkuukausina vielä näkynyt. Todellinen testi tulee eteen vasta syksyllä. Pyörien määrän junissa on huomattu lisääntyneen, vaikka tarkkoja lukumääriä niistä ei olekaan, Manu kertoo.

Manun mukaan kokeilu on otettu ilolla vastaan, ja sopu antaa sijaa myös ruuhkissa.

– Pyörän kanssa saa periaatteessa mennä mihin tahansa vaunuun, mutta pyörän kanssa matkustavien suositellaan käyttävän merkittyjä vähän tilavampia vaunuja. Jos vaunu on kovin täysi, matkustajat menevät tietenkin junaan ensisijaisesti, jolloin pyörä jää pois matkasta, Manu sanoo.

VR:n mukaan muutoksesta ja maksuttomuudesta on tullut positiivista palautetta.

– Palautteita on saatu vain muutamia yksittäisiä, joissa iloitaan muutoksesta ja pyöränkuljettamisen maksuttomuudesta. Osassa palautteessa on toivottu pyöränkuljettajilta huomaavaisuutta muun muassa lastenvaunuja kohtaan, Manu kertoo.

Käyttäjän auri.hautala@media.fi kuva
Auri Hautala