Sotahistoriasta kiinnostunut Matti hommasi takapihalleen kaksi tykkiä

Matti Virtanen toi tykit aikoinaan kuorma-autolla. Ainoastaan tykin piippu meni yli kuorma-auton katon. Erikoinen kuljetus filmattiin muistoksi, kun tykkiä ajettiin sillan alta.

Tarja Heikkonen

Matti Virtanen on kerännyt kuvia ja tarinoita etenkin Hausjärven talvisodassa ja jatkosodassa kuolleista. Tykit hän hankki, kun samanlaisia kuskattiin Hausjärveltä Miehikkälään.

Tarja Heikkonen

Tien vieressä pihalla seisoo kaksi tykkiä, ja tuntumassa erikoinen laavu, jonka koristeena on isot juurakot.

Oitissa asuva maanviljelijä Matti T. Virtanen on ollut jo nuorena kiinnostunut sotahistoriasta. Tykit päätyivät pihalle parikymmentä vuotta sitten, kun armeija kauppasi tykkejä Lievestuoreen varikoltaan.

Virtanen tuumaa, että jos ei olisi tykkejä kuorma-autolla hakenut, ne olisivat varmaan päätyneet romuksi.

ovat samanlaisia, joita suojeluskunta lastasi Oitin asemalta junaan, josta ne matkasivat Miehikkälään. Ryttylästä lähteneet osastot ajoivat tykkinsä moottorimarssilla.

Isompi on kuuden tuuman Haupitsi. Se on saatu talvisodassa sotasaaliina Suomeen, Laatokan Karjalasta.

Pienempi on kolmen tuuman kanuuna, jota käytettiin jatkosodassa, vuosimallia 1937. Se tuli Suomeen aikoinaan, kun Suomi osti aseita Saksasta.

Suomen sotahistoriakirjoja Virtasen kokoelmissa on hyllymetrikaupalla.

Kansioissa on jo dokumentit ja nauhoitettuna 40 tuntia tarinaa omaisilta kaikista talvisodassa ja jatkosodassa hausjärveläisistä kaatuneista, joita oli 134.

Virtanen on järjestänyt Karjalan matkoja sodasta tuttuihin paikkoihin. Tänä kesänä automatka vie Petroskoihin ja Stalinin kanavalle.

Tuntemattoman sotilaan elokuvaan liittyvää rekvisiittaa on kertynyt. Uutta elokuvaa Virtanen ei olisi kaivannut.

Virtanen toivoisi, että talvisodan tahtotila muistettaisiin.

– Silloin nuoret lähtivät rintamalle, pahoihinkin paikkoihin, jossa kaatui upseeri per päivä. Kestettiin raskaat sotakorvaukset, ja asutettiin 420 000 evakkoa. Siitä pitäisi olla edelleen ylpeitä, eikä nöyristellä EU-maille.

Eläkepäiville riittää suunnitelmia kotimuseosta alkaen. Aikuisiin kolmeen lapseen kiinnostus sotahistoriaan ei ole tarttunut.

Written by:

Tarja Heikkonen

Ota yhteyttä