Mäkiautokisassa nähdään tuhansien eurojen keppihevonen

Tyttäret Anni ja Elli Suomi ideoivat ja isä Janne Suomi rakentaa maailman suurta keppihevosta. Hevosella on tarkoitus osallistua mäkiautokilpailuun.

Suomen perheessä yhdistettiin tyttärien keppihevosharrastus ja isän mäkiautot. Rakenteilla on nyt pyörillä kulkeva keppari. Kuvassa Anni, Janne ja Elli Suomi.

Janne Suomi on metallialalla, joten jättimäisen keppihevosen rakenne on mahdollista toteuttaa kunnolla.

HARRASTUKSET Lähes kuusi metriä pitkä hevonen on perheen yhteinen taidonnäyte.

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään tyttärien keppihevosharrastus ja isän mäkiautot? Tietenkin Suomen suurin pyörällä kulkeva keppihevonen. 

Janne Suomi on jo kokenut mäkiautojen tekijä. Hän on osallistunut kolme kertaa Red Bull Mäkiauto GP -kilpailuun, jossa tarkoitus on tehdä mahdollisimman erikoinen ja luova, ilman moottoria kulkeva auto. Autolla hurjastellaan yleisön iloksi alas haastava mäki.

Pisteitä saa menopelin luovuudesta, laskuun liittyvästä showsta ja nopeudesta. Yleisö saa kilpailussa äänestää ja auttaa suosikkiaan voittoon.

Tänä vuonna kilpailu järjestetään 19. elokuuta Tähtitorninvuoren puistossa Helsingissä.

Verstaassa Lohjalla hitsataan jättimäisen keppihevosen runkoa. Pyörillä kulkevalla alle 80-kiloisella ja vajaat kuusi metriä pitkällä hevosella on tarkoitus huristella tulevassa kilpailussa. Työ on tarkkaa puuhaa, sillä ajoneuvon on täytettävä tietyt kriteerit, jotta se pääsee kilpailuun.

– Tämä on suurin mäkiauto, jonka olen tehnyt, mutta täyttää kilpailussa annetut ehdot. Ajoneuvojen ohjaus ja jarrut katsastetaan ennen mäkeen pääsyä, kertoo Suomi.

Paikalle hevonen kuljetetaan isolla peräkärryllä. Hevosta saa kilpailussa ohjastaa kaksi, yli 15-vuotiasta henkilöä. Hevosen silmien kohdalta ohjaajat tiirailevat rataa. Suomen joukkueen nimi on: not Bull Red horses.

Suomen tyttäret, pian 11-vuotias Anni Suomi ja kahdeksanvuotias Elli Suomi, ideoivat keppihevosta yhdessä isän kanssa.

– Meillä on neljä tai kohta viisi oikeaa keppihevosta, kertoo Anni Suomi.

Mäkiautokilpailuun on tulossa muutakin keppihevosaiheista ohjelmaa mäkiauton rinnalle. Tilaisuudessa on keppihevoskilpailu, ja tekeillä on myös metalliset keppihevosen vaunut, joilla voi kyyditä lapsia. 

– Hevosteema liittyy samalla myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen, sillä hevosesta tulee suomenhevonen, sanoo Janne Suomi.

Mäkiauton rakentaminen vie helposti tuhansia euroja, ja alusta saakka Suomi on saanut mukaan sponsoreita. Hänet tunnetaan jo aikaisempien vuosien mäkiautotempauksista. Hän on metallialalla ja laivan sisustusasentaja, joten tarvittava taito hitsaamiseen löytyy jo valmiiksi.

– Tässä parasta on työstää ideaa alusta saakka. Ja totta kai tässä ollaan lasten varjolla ja heidän kanssaan tekemässä, naurahtaa Suomi.

Written by:

Noora Palola

Ota yhteyttä