Eläkeläiset käyttävät enemmän alkoholia kuin koskaan ennen – usein syynä yksinäisyys ja masennus

Tämän päivän eläköityvät käyttävät alkoholia enemmän kuin samanikäiset aiemmin.

JOHANNAERJONSALO

Lomakauden päättyessä työt eivät jatku kaikilla. Tänäkin vuonna noin 50 000 suomalaista jää työelämästä vanhuuseläkkeelle.

Eläköityminen on iso elämänmuutos jokaiselle: vapaa-ajan määrä kasvaa, käytettävissä olevat tulot vähenevät ja työnteon mukanaan tuomat merkitykset ja sosiaaliset suhteet jäävät pois päivittäisestä arjesta.

Lisääntynyt vapaa-aika voi aiheuttaa eläkkeelle siirtyneelle alkoholi ongelman. Alkoholimäärät voivat kasvaa huomaamatta, kun työnteko ei tuo enää rytmiä arkeen.

Eläkeikäisten alkoholin käyttö onkin lisääntynyt viime vuosina. Nykyään runsaat kymmenen prosenttia 65 vuotta täyttäneistä käyttää liikaa alkoholia.

– Päivä- ja viikkorytmin häviäminen arjesta on monelle kova paikka. Kun tietää, ettei seuraavana aamuna ole menoa mihinkään, on helppo ajatella, että otetaanpa vielä yksi lasillinen, sanoo Kalliolan setlementin projektityöntekijä Antti Palmu.

Palmun mukaan syy eläkeikäisten tissutteluun juontaa juurensa suomalaisesta mentaliteetista.

– Meillä Suomessa on kulttuuri, että vanhemmat ihmiset elävät usein yksinään. Kun siihen lisätään ajatus, että alkoholinkäyttö on jokaisen oma asia eikä siihen puututa, saadaan lopputulokseksi, että ikääntyvät saavat alkoholisoitua kaikessa rauhassa.

A-klinikkasäätiön Sisko Salo-Chydeniuksen mukaan ikääntyvien alkoholin riskikäyttö liittyy usein mielialaan.

Alkoholilla lievitetään tyypillisesti yksinäisyyden, ahdistuksen ja masennuksen tunteita.

– Masennuksen vaaran merkkejä ovat jatkuva alakuloisuus, toivottomuuden tunne, hätä ja huoli, joille ei ole realistista perustetta. Näitä vaaran merkkejä ei osata tunnistaa palvelujärjestelmässä. Lievää masennusta voitaisiin hoitaa varsin helposti miettimällä, mitä apua ja tukea ihminen tarvitsee poistamaan esimerkiksi turvattomuuden tunnetta, Salo-Chydenius sanoo.

A-klinikkasäätiö on laatinut muistilistan osana #vanheneviisaasti-kampanjaa. Listan on tarkoitus olla tukena eläkkeelle jäämisen suunnitteluun. Muistilistan näet täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tero Vähämäki kuva
Tero Vähämäki