Puheenaihe

Rotat valtasivat taloyhtiön pihan – "Lapsia varmaan hankala päästää ulos leikkimään"

SUURPELTO Asukkaat vaativat järeitä toimia. Isännöitsijä ja jätehuollon toimitusjohtaja vierittävät vastuuta asukkaille.

Rottaongelma vaivaa Suurpellon Piilipuuntien asukkaita. Darja ja Danil Limanski sekä Mauri Rosnell näkevät rottia taloyhtiönsä roskakatoksen liepeillä liki päivittäin. –Lapsia on varmasti hankala päästää ulos leikkimään, sanovat Limanskit.

Katja Riihola

Rotta vilahtaa jätteenkeräysputken alle Suurpellossa, kun Mauri Rosnell tulee jätepisteelle. Piilipuuntiellä asuva Rosnell kertoo, että rottia on vilissyt taloyhtiön jätekatoksen liepeillä jo ainakin puolentoista vuoden ajan.

Roskakatosta miehittää rotta-armeija."

– Kuvaatteko rottia, kysyy toinen asukas, kun näkee toimittajan kameran kanssa pihalla maanantaina iltapäivällä.

Kerrostalon pihalla vilahtaa tunnin aikana siimahäntä kymmenisen kertaa. Rohkeimpia näyttävät olevan rotanpoikaset, mutta myös isokokoinen rotta näyttäytyy.

Vuonna 2013 Länsiväylässä kerrottiin rottien osittain pysäyttäneen Suurpellon jäteimujärjestelmän puremalla poikki järjestelmän sähköjohtoja. Suurpellon jätehuollon nykyinen toimitusjohtaja Ari Aaltonen kertoo, että Suurpellon jätehuolto myrkyttää osaltaan rottia, jotteivät ne pääsisi enää rikkomaan jätejärjestelmän sähköjohtoja.

– Lisäksi järjestelmää on parannettu saatujen kokemusten perusteella, eikä vastaavaa haittaa enää ole, Aaltonen sanoo.

Ari Aaltosen mukaan jätekatokset kuuluvat talo- ja vuokrayhtiöiden hoitovastuulle, ei Suurpellon jätehuollolle.

– Näin ollen tuhoeläinten hävittäminen kuuluu pääasiassa alueen yhtiöiden vastuulle.

Aaltosen mukaan rotat pyörivät jätekatoksissa roskapusseista maahan tippuvien jätteiden eli helpon ruuan perässä

– Jäteimuputket ovat rautaa eivätkä rotat pääse systeemiin. Jäteimujärjestelmä on toimiva ja siihen liittyvät ongelmat pieniä. Me (jäteimujärjestelmä) emme ruoki rottia. Ongelma on järjestelmän ulkopuolinen jäte. Jos biojätepussista tippuu muutama peruna, ne täytyy nostaa sieltä ylös. Piha-alueet ja roskakatos täytyisi pitää siisteinä, Aaltonen ohjeistaa.

Myös asukas Rosnell uskoo, että rotat valtasivat pihan, koska alueen asukkaat jättivät aikoinaan roskapusseja jäteputken viereen. Tuolloin jäteputki oli lukossa ja avaamiseen tarvittiin avain. Nyt lukko on poistettu.

– Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija. Katoksen lattialaatat vajoavat maan sisään, kun rotat tekevät uusia käytäviä, Rosnell kertoo.

– Jotain tarttis tehrä, sanoi eräs kunnioitettu edesmennyt valtiomiehemme, mutta kun ei.

Rottaongelma on tuttu myös Darja ja Danil Limanskille. Talvella rotat ovat hakeutuneet lämpimien autojen konepeltien alle ja syöneet poikki autonjohtoja.

– Lapsia on varmasti hankala päästää ulos leikkimään, Limanskit miettivät puolivuotias lapsi sylissään.

Rottaongelmasta Suurpellossa kärsivän taloyhtiön isännöitsijä Jorma Aalto kertoo, että rotat ovat olleet tänä vuonna suuri vitsaus ympäri pääkaupunkiseutua. Ongelmakiinteistöjen kivijalkaan on juuri hankittu rotanloukkuja.

Aallon mukaan jätekatoksen laattojen painumisen taustalla eivät kuitenkaan ole rotat, vaan Suurpeltoa vaivaava maanpainuminen.

– Talotoimikunnalle voisin antaa neuvoja, että jos näette pihassa koloja, niin täyttäkää ne hiekalla, Aalto vinkkaa.

Aalto kertoo kuulleensa tuholaistorjunnan ammattilaisilta, että pääkaupunkiseudulla on jokaista ihmistä kohden nelisen rottaa.

– Tontteja otetaan nyt rakennuskäyttöön, jolloin rakentamattoman tontin koko eläimistö lähtee liikkeelle. On se ihme, jos niitä ei siis joskus näe. Ei yhden kiinteistön tehtävänä voi olla koko kaupungin alueelta rottia häätää. Se onnistuu vain yhteistyöllä kaikkien kesken.

Onko asuinalueellasi rottia?

Kyllä
53% (210 ääntä)
Ei
47% (184 ääntä)
Ääniä yhteensä: 394

Lisää aiheesta: 

Rotanloukut siirtyivät digiaikaan – lähettävät sähköpostia, kun hiiri on saatu kiinni15.4.2017 18.00
”Rottien jälkiä jopa parvekkeella” – rakentaminen sai rotat liikkeelle Tapiolassa23.3.2017 07.30
Rotat pysäyttivät uuden jäteimun Suurpellossa13.8.2013 09.11

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu