Puheenaihe

Espoolaiskoulun homerumballa onnellinen loppu: Tuliterä rakennus sai sisäilmatakuun

KOULUT Väistössä sinnitellyt Niipperi aloittaa lukuvuoden upouudessa koulussa. ”Yöllä mietin, kuinka onnekkaita olemme”, rehtori sanoo.

Niipperin koulun rehtori Anu Ruottinen (keskellä) iloitsee opettajineen ja avustajineen Niipperiin valmistuneesta uudesta koulusta. Koulussa on mukavia pienryhmätyöskentelyyn sopivia tiloja.

Päivi Tuovinen

Huomenna koulutiensä aloittavat Niipperin koululaiset ottaa vastaan tuliterä puukoulu, jolle rakentaja on antanut kymmenen vuoden sisäilmatakuun.

Niipperin koululaisten sisäilmakärsimysten pitäisi siis olla historiaa. Takana ovat vuosien sisäilmatutkimukset, puolitoista vuotta turhia remontteja ja puolentoista vuoden väistö.

Rehtori Anu Ruottisen puheesta huokuu helpotus.

– Yhtenä yönä mietin, kuinka onnekkaita olemme. Aluksi piti taistella, että koulu todella on niin huonokuntoinen, ettei sitä kannata säästää. Kun päätös tästä saatiin, kaikki on mennyt nopeasti ja hienosti.

Koulun rakensi ja omistaa kouvolalainen Elementit-E. Espoon kaupunki on koulussa vuokralaisena. Vuokrasopimus on tehty kerralla kymmeneksi vuodeksi.

– Jos kuntapäättäjät olisivat tehneet päätöksen koulun rakentamisesta ripeämmin, olisi väistöaika jäänyt vuotta lyhyemmäksi. Koulu saatiin pystyyn reilussa puolessa vuodessa, muistuttaa rakennusneuvos Veli Hyyryläinen koulun rakentaneesta Elementit-E:stä.

Hyyryläisen mukaan rakennuksille ei ole aiemmin annettu pitkiä sisäilmatakuita.

Takuu uskallettiin myöntää, sillä koulu on rakennettu tehtaalla luokka kerrallaan. Perustukset on teräspaalutettu, alapohja ja väliseinät ovat puuta eikä rakennuksessa ole käytetty betonia.

Hyyryläisen mukaan Niipperin koulu on rakennettu pysyvän koulun rakennusmääräyksillä, vaikka se on siirtokelpoinen.

– Jos koulut olisivat siirtokelpoisia, koulut olisivat aina oikeissa paikoissa. Betonikoulun purku maksaa helposti saman verran kuin siirtokelpoisen koulun siirto. Ja koulun siirto maksaa vain kymmenisen prosenttia uuden rakentamisen kustannuksista, Hyyryläinen ynnää.

Ruottinen iloitsee siitä, että vihdoin koulurakennus tukee uutta opetussuunnitelmaa. Tilat ovat muuntokelpoiset, on siirtoseiniä, isoja ovia ja välitiloja, jotka kutsuvat pienryhmäoppimiseen.

– Nämä tilat helpottavat huomattavasti uuden opetussuunnitelman noudattamista.

Myös koulun talo- ja muu tekniikka on saatu nykyaikaan. Koulun katolle on asennettu aurinkovoimala, joka pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.

– Ja alakertaan tulee aurinkovoimalan näyttö, josta oppilaat voivat nähdä, kuinka paljon energiaa auringosta saadaan ja kuinka paljon sitä kuluu, Ruottinen hehkuttaa.

Myös koulun sisällä näyttää rehtorin silmin hyvältä. Käytössä oli sisustussuunnittelija, ja koululle on hankittu uudet huonekalut, raheja, sohvia ja pehmokalusteita.

Uudesta koulusta puuttuvat vain liikuntasali ja teknisen työn tila. Näissä Niipperin koulu joutuu turvautumaan Juvanpuiston kouluun ja muihin lähellä sijaitseviin liikuntatiloihin.

Niipperin koulu

Elementit-E on aiemmin rakentanut Espooseen siirtokelpoiset koulut Veräjäpeltoon, Karhusuolle ja Matinkylään.

Toimitusjohtaja Veli Hyyryläisen mukaan siirtokelpoinen koulurakennus on ajateltu Niipperissä täysin uudelleen.

Elementit-E on rakentanut vastaavanlaiset koulut Lohjalle, Ranualle ja Saarijärvelle.

Rakentajan mukaan rakennuksella on teknisesti käyttöikää helposti yli 50 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Niipperin koulun bussirumba jatkuu koko ensi lukuvuoden3.5.2016 10.51
Niipperin koulu puretaan, tilalle siirrettävä koulu25.4.2016 16.33
Kymmenet saaneet oireita Niipperissä – koulu käyttökieltoon12.2.2016 18.55
Niipperin koulussa "maakellarin hajua" – valvoja julkaisi listan korjaustoimista2.2.2016 15.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu