Lakko pysäyttää junat maanantai-iltana – Näin kausikorttiasiakas saa korvauksia

Veturimiesten liiton mielenilmaisu pysäyttää henkilö- ja tavarajunaliikenteen maanantaina kello 18.

Arkisto/Sauvo Jylhä

HSL järjestää korvaavia bussivuoroja pääkaupunkiseudulla. VR ei. Bussiyhtiöt ja taksit varautuvat kuitenkin tavallista suurempaan kysyntään.

Veturinkuljettajien mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen maanantai-iltana koko maassa. Lakko alkaa maanantaina kello 18 ja päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 24.

Mielenilmauksen aikana sekä VR:n että HSL:n lähi-, kauko- ja tavarajunaliikenne on pysähdyksissä.

Työnseisauksella vastustetaan hallituksen liikenne- ja omistajapolitiikkaa.

– Veturimiesten liitto ei vastusta kilpailun avaamista, mutta katsoo, että se tulee tehdä reilusti ja samoilla periaatteilla kuin muillakin toimialoilla, Veturimiesten liitto perustelee.

Erityisen huolissaan liitto on kilpailuttamisen kustannuksista.

– Ruotsille rautatiekilpailun avaaminen on tullut maksamaan miljardeja kruunuja ja nyt tehdyllä päätöksellä vastaavanlaisen hinnan joutuvat maksamaan myös suomalaiset, liitto pelkää.

Kausilipun ostaja voi hakea hyvitystä käyttämättömistä matkoista.

HSL varautuu veturinkuljettajien mielenilmaukseen järjestämällä maanantaina ja tiistaina pääkaupunkiseudulla liikenteeseen 11 lisäbussia liikenteeseen. Lisäbussit liikennöivät täydentävinä vuoroina edestakaisin Helsingin keskustasta Tikkurilaan, Lentoasemalle ja Keravalle. Lisäbussit kulkevat linjanumeroilla 611, 617 ja 738X.

HSL:n arvion mukaan busseissa tulee olemaan mielenilmauksen aikana täyttä, joten matkantekoon kannattaa varata tavallista enemmän aikaa.

Junalla matkustaa HSL-alueella päivittäin 200 000 matkustajaa, joiden on löydettävä lakon aikana vaihtoehtoinen reitti. HSL suosittelee siksi käyttämään myös kimppakyytejä, tekemään etätyötä tai pyöräilemään, mikäli mahdollista.

Myös Matkahuolto arvioi, että bussit voivat ruuhkautua varsinkin tiistaina.

Lakon ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi kuluitta joko peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana. Korvaavat matkat tulee kuitenkin tehdä 31.10.2017 mennessä.

HSL:n kausilipun ostaja voi puolestaan hakea korvausta mielenilmaisun vuoksi, jos hän voi osoittaa, ettei voinut lakon takia käyttää joukkoliikennettä tavanomaisilla matkoillaan. Hyvitystä haetaan HSL:n sivuilta löytyvällä lomakkeella kahden kuukauden kuluessa mielenilmauksen päättymisestä.

VR korvaa kausilippuasiakkaalle niin ikään kausilipun kahden päivän arvoa vastaavan summan. Hyvitystä haetaan VR:n verkkosivujen kautta.

toimitus