Puheenaihe

Koulukyyti jätti erityislapsen yksin ovelle – Kuljetuksista tullut kymmeniä valituksia

Koulukuljetuksista on Espoossa tullut tänä syksynä aiempaa enemmän valituksia.

Arkisto/Inka Töyrylä

Espoon koulukyydeistä on tullut tänä syksynä enemmän valituksia kuin aiempina vuosina. Palvelupäällikkö Pasi Ojaniemi Espoon kaupungilta kertoo, että keskiviikkoaamuun mennessä kaupungille oli tullut 48 koulukuljetuksiin liittynyttä reklamaatiota.

– Kuljetusaikataulut eivät ole pitäneet, yksittäisiä kuljetuksia on jäänyt hoitamatta ja yhdessä tapauksessa erityislapsi jätettiin yksin ovelle, vaikka häntä ei olisi saanut jättää ilman vastaanottajaa, Ojaniemi listaa valitusten sisältöä.

Kolme yritystä ovat hoitaneet elokuun alusta alkaen kaikki Espoon henkilökuljetukset, eli koulukuljetusten lisäksi muun muassa vanhusten ja vammaisten kuljetukset. Kajon ja Taxia ovat toimineet Espoossa jo pitkään. Javatrans on uusi toimija Espoossa, mutta se on hoitanut kuljetuksia muualla pääkaupunkiseudulla.

Ojaniemen mukaan valituksia on tullut kaikista kolmesta kuljetusfirmasta.

Valituksia on tullut myös muista kuin koulukuljetuksista.

– Ongelmat ovat olleet saman tyyppisiä kuin koulukuljetuksissa. Eniten valituksia on tullut aikatauluihin liittyen, Ojaniemi toteaa.

Muista kuljetuksista kaupungille oli tullut keskiviikkoon mennessä 41 valitusta.

Alalla yleensäkin on ilmeisesti aika paljon vaihtuvuutta."

Ojaniemi sanoo, että kaupunki on ryhtynyt toimiin valitusten vuoksi.

– Jokainen reklamaatio käydään huoltajan ja (kuljetuksen) toimittajan kanssa läpi. Kun on ollut epäselvyyksiä aikatauluissa, on käyty asia läpi kaupungin, huoltajan ja toimittajan kanssa, jotta kaikilla on sama käsitys aikatauluista.

– Toimittajien kanssa on vielä käyty sopimusten pääkohdat läpi ja varmistettu, että toimittajat tekevät kaikkensa, jotta asiakaspalvelusta vastataan – ja että vastataan ystävällisesti. Meille on tullut palautetta myös siitä, että asiakaspalvelu on ollut epäystävällistä.

Ojaniemi ei osaa sanoa syytä siihen, miksi valituksia on tullut enemmän kuin edellisvuosina.

– Jonkin verran on tosin tullut aiempaa enemmän viime tingan aikataulumuutoksia. Yrittäjillä on myös ollut kuljettajavaihdoksia. Alalla yleensäkin on ilmeisesti aika paljon vaihtuvuutta.

– Javatrans on meillä uusi toimittaja, mutta sillä ei ole ollut eniten ongelmia, huomauttaa Ojaniemi.

Koulukuljetusten ongelmista ryöpsähti kuluneella viikolla vilkas keskustelu Facebookin suljetussa Puskaradio Espoo -ryhmässä. Yksi espoolaisäiti kertoi, kuinka hänen autistinen lapsensa oli tuotu kotiin etuajassa ja jätetty yksin oven eteen, vaikka lapsella pitäisi aina olla joku vastassa. Pitkässä keskusteluketjussa jaetaan kokemuksia muun muassa kyytien myöhästymisistä ja kokonaan ajamatta jääneistä kyydeistä.

Kaupungin torstai-iltana Facebookissa julkaiseman tiedotteen mukaan koulukuljetusten tilanne on kuluneella viikolla parantunut huomattavasti edellisviikkoon nähden. Vakavia, lapsen turvallisuutta uhkaavia tilanteita ei kuluneella viikolla sattunut.
Juuri alkaneen syyslukukauden aikana heitteillejätöksi katsottavia tapauksia on ilmoitettu kolme. Näistä yksi on tiedotteen mukaan muun muassa Facebookissa esille tullut tapaus, jossa autistinen lapsi jätettiin kotiovelle yksin.
Toisessa tapauksessa lapsi oli nukahtanut auton penkkien väliin eikä hänen puuttumistaan heti huomattu. Lapsi löydettiin pian autosta nukkumasta.
Kolmannessa tapauksessa reklamoitiin itkevänä tien varresta löydetystä lapsesta. Asiaa selvitettäessä kävi kuitenkin ilmi, että kuljettaja oli saattanut lapsen koululle sopimuksen mukaisesti, mutta lapsi oli sen jälkeen poistunut huomaamatta koulusta. Syy ei siis ollut kuljetusyrityksen.

2 600 kuljetusta päivittäin

Espoossa on koulukuljetuksia päivittäin noin 1 600.

Muita henkilökuljetuksia on noin 1 000 per päivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Koulukuljetukset käynnistyneet luokattoman huonosti" – Espoon demarit vaativat kaupungilta välittömiä toimia15.8.2017 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu