Puheenaihe

Espoon kaupungintalon kohtalo edelleen auki – Näin jyrähtää hallituspomo: "Tuhannen ihmisen hallintokeskuksen aika on ohi" 

RAKENTAMINEN Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) veisi Espoon palvelut kuntalaisten luo.

Nouseeko virastotalo 2:n paikalle Espoo-talo, vai korjataanko oikealle jäävä kaupungintalo. Siitä pitäisi Espoossa saada päätös aikaan vielä tänä vuonna.

Seppo Korkman

Keskustelu Espoon kaupungintalon kohtalosta ja virkamiesten esittämä Espoo-talo saavat uudenlaista särmää kaupunginhallituksen peräsimeen tarttuneelta Markku Markkulalta (kok.)

– Haluan, että ennen päätöksiä luomme myös Espoon keskuksen osalta kokonaiskuvan siitä, mitä tiloja ja millä aikataululla siellä tarvitaan.

Markkula sanoo suoraan, että aika on ajanut suurten hallintokeskittymien ohi.

– Digitalisoitumisen myötä meidän on vietävä palvelut asiakkaiden luo.

Käytännössä se voi merkitä Espoossa, että kaupungin hallintokeskuksessa ei jatkossa työskentele nykyistä määrää ihmisiä.

– Suurella todennäköisyydellä emme tulevaisuudessa tarvitse Espoon keskukseen tuhannen työntekijän hallintokeskittymää, Markkula pamauttaa.

Espoo -taloon yksittäisenä hankkeena hän ei vielä kuitenkaan ole kantaansa lyönyt lukkoon.

– Nyt on katsottava kokonaisuutta ja priorisoitava asioita, jotta emme viiden vuoden kuluttua huomaa tehneemme virhettä.

Kaupunginhallitus jätti kesäkuun alussa pöydälle ehdotuksen nykyisen kaupungintalon purkamisesta ja tuhat työntekijää nielevän Espoo-talon nimeä kantavan monitoimikeskuksen rakentamisesta nykyisen Virastotalo 2:n paikalle.

Markkula ei halua vielä arvioida, milloin asia otetaan uudelleen käsittelyyn hallituksessa ja myöhemmin valtuustossa.

Uusissa valtuustoryhmissäkään linjauksia virastokeskuksen kehittämiseen ei vielä ole lyöty lukkoon.

Kokoomus on perinteisesti ajanut kaupungintalon purkamista.

– Mahdollisesta Espoo -talon rakentamisesta ryhmässä ei vielä ole keskusteltu, ryhmänjohtaja Henrik Vuornos huomauttaa.

Demarileiristä löytynee sekä purkamisen vastustajia, että kannattajia. Ryhmänjohtaja Markku Sistonen edellyttää vielä tarkempia selvityksiä mahdollisen Espoo -talon rakentamisen vaikutuksista käyttökustannuksiin.

Vihreissä on aina tunnettu lukkarinrakkautta ruskeaa betonijättiä kohtaan. Uusi ryhmä ei linjauksiaan vielä ole lyönyt lukkoon.

virastokeskuksen alueen kehittämisen uusimpana ideana on noin tuhannelle kaupungin työntekijälle tarkoitetun Espoo-talon rakentaminen nykyisen Virastotalo 2:n paikalle.

Rakennuksen kolmeen alimpaan kerrokseen tulisi palvelutori Matinkylän Ison Omenan tapaan, tilaa kulttuuritoimijoille sekä liiketiloja. Kaupungintalon lisäksi purettaisiin myös valtuustotalo ja kokoukset siirtyisivät muunneltaviin tiloihin Espoo -talossa.

16.1.2018 poistettu otsikosta sana homeinen.

26–45 miljoonaa

Kaupungintalon purkaminen ja uuden rakentaminen samalle paikalle maksaisi noin 27 miljoonaa euroa.

Kaupungintalon peruskorjaamisen hintalappu on 26 miljoonaa.

Espoo -talolle hintaa kertyisi peräti 45 miljoonaa.

Asuntorakentamiseen vapautuvista tonteista virastokeskuksen alueella on arvioitu kilahtavan kaupungin kassaan 25–32 miljoonaa euroa.

Kaupungin työntekijät ovat Espoon keskuksessa hajautettu nyt yli kymmeneen toimipisteeseen. Uudisrakentaminen tiputtaisi toimipisteiden määrän kolmeen. Sillä säästettäisiin käyttökustannuksissa 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Espoo-talosta uusi täky kaupungintalokiistaan – Virastokeskus maksaisi 45 miljoonaa29.11.2016 06.45
Espoon inhotun ja ihaillun kaupungintalon kohtalo ratkeaa pian - mitä sinä tekisit?4.3.2016 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu