Joka kolmas espoolaistyötön on korkeasti koulutettu – Nämä ammatit eivät vedä vieläkään

Johanna Erjonsalo

TYÖ Espoon työllisyys parani, mutta Nokian vaikutus näkyy silti vielä.

Työttömien määrä on vähentynyt Espoossa selvästi vuoden aikana.

Korkeasti koulutettuja on kuitenkin työttömänä suhteellisesti enemmän kuin koko Uudellamaalla.

Esimerkiksi mainonnan ja markkinoinnin asiantuntijat ovat yhä hyvin keskeinen työttömien ryhmä, vaikka heidän työttömyytensä onkin vähentynyt.

Nokian ja Microsoftin jättämää aukkoa työmarkkinoilla ei ole vielä kokonaan katettu.

– Sellaista ihmelääkettä ei ole kehitetty, että tilanne olisi muuttunut nopeasti. Ict-alan päälliköitä ja sovellusasiantuntijoita on edelleen työttömänä, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen tutkija Santtu Sundvall.

Espoossa korkeasti koulutettujen työttömien osuus kaikista työttömistä on 33 prosenttia, kun koko Uudellamaalla se on 28 prosenttia.

Työttömien prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden määrä puolestaan tippui vuodessa 20 prosenttia. Hyvin vetävät tällä haavaa muun muassa kuljetusala, talonrakennus ja kunnossapito.

Työttömien määrä Espoossa kääntyi laskuun viime vuoden lokakuussa ensimmäistä kertaa maaliskuun 2012 jälkeen.

Laskusuuntaus on jatkunut tänä vuonna, tosin kesäkuukausina luvut nousevat työttömiksi ilmoittautuvien opiskelijoiden takia.

Sundvall näkee työttömyyden vähentymisen taustalla positiivista suhdannekäännettä. Toisaalta lukuihin vaikuttavat myös te-toimistojen aloittamat työttömien määräaikaishaastattelut.

– Niissä on käynyt ilmi, että osa te-toimistojen asiakkaista onkin työllistynyt eivätkä he ole ilmoittaneet siitä toimistolle. Tieto ei ole siis välittynyt järjestelmiin.

Työllisyys on alkanut parantua jo viime syksyä aiemmin, arvelee Sundvall.

Korkeasti koulutettujen osuus työttömistä heijastaa Espoon työvoiman rakennetta, sanoo Espoon tietopalvelupäällikkö Petri Lintunen.

– Espoolaiset ovat Suomen koulutetuinta väkeä ja se näkyy sitten työttömissäkin.

Lintunen toteaa, että Nokialta ja Microsoftilta irtisanotuista iso osa on työllistynyt aika hyvin.

– He voivat myydä osaamistaan konsultteina ja asiantuntijoina ja he ovat myös perustaneet omia mikroyrityksiä, Lintunen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki korkeasti koulutetut työttömät eivät ole irtisanottuja. Osa valmistuu korkeakouluista suoraan työttömiksi.

– Akateeminen loppututkinto ei takaa työllistymistä, jos alalle ei ole kysyntää.

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi