Veturinkuljettaja avautuu: Jopa 20 nuorta heiluu laiturin reunalla ja joudun vetämään hätäjarrutuksen – " Täytyykö kamala vahinko tapahtua?"

Kuvituskuva.

Arkisto / Ari Peltonen

Veturinkuljettaja Jonna Jokinen seuraa työssään aitiopaikalta nuorten vaarallista leikkimistä. Jokinen avautui aiheesta tänään Vantaan Puskaradio -Facebook-ryhmässä.

Jokisen mukaan nuoret menevät junan saapuessa asemalla laiturin reunalle porukalla seisomaan.

–  Ja ei väistetä, vaikka soitetaan vihellintä. Tällöin kuljettaja joutuu tekemään hätäjarrutuksen, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan viime aikoina vaarallinen touhu on näkynyt erityisesti Vantaalla Vantaankoski-Myyrmäki-välillä. Laitureilla heiluu jopa 20 nuoren joukko.

– Siinä on vaarana tippua raiteille ja jäädä junan alle, kun porukalla leikitään kuka on rohkein. Täytyykö se ensimmäinen kamala vahinko tapahtua ennen kuin nuoret uskovat?

Jokinen huomauttaa, että hätäjarrutuksessa voivat junan kyydissä olevat matkustajat loukkaantua.

– Myös kivien asettaminen raiteille on vaarallista. Jo pelkästään tietenkin junan alle jäämisen riski, mutta lisäksi se, että juna tulee asemalle 60–80 kilometrin tuntivauhtia ja siinä vauhdissa ilmaan sinkoutuvat kivet tekevät rumaa jälkeä osuessaan ihmisiin. Vähintään ne aiheuttavat kalustolle kallista vahinkoa.

Jokisen alkuillasta tekemä päivitys on herättänyt paljon keskustelua. Hän itse toivoo vanhempien puhuvan lastensa kanssa asiasta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan junan alle jää vuosittain 50–60 ihmistä, minkä lisäksi rautateillä sattuu paljon läheltä piti -tilanteita. Trafi aloittikin alkuvuonna Selfie raiteilla voi tappaa - kampanjan muistuttamaan rautateiden vaaroista.

Tarfi muistuttaa, että myös aikuiset liikkuvat luvattomasti rautatiealueella, usein ajattelemattomuuttaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän marika.lumme@media.fi kuva
Marika Lumme