Paikalliset

Masalan ja Porkkalan lukiot yhdistyvät

Suuri osa Masalan lukiolaisista näkee koulujen yhdistymisessä hyviä puolia.

Riku Cajander

Kirkkonummen kaksi lukiota yhdistyvät yhdeksi Porkkalan lukioksi elokuusta lähtien.

Lukion opetustoimintaa jatkuu toistaiseksi pitkälti entiseen malliin kahdessa yksikössä, Masalassa ja kunnan keskustassa.

Masalan lukion rehtori ja yhdistymisen selvitystyötä tehnyt Matti Autero korostaa, että lukioiden yhdistämisellä rajalliset resurssit saadaan hyödynnettyä paremmin.

– On tärkeää, että olemassa olevat voimavarat saadaan lukiokoulutuksen toteuttamisessa tehokkaasti ja tuottavasti käyttöön. Nykyrakenne on syönyt näitä resursseja. Kirkkonummella ei ole mahdollisuuksia erityislukioiden ylläpitoon vaan on keskityttävä laadukkaaseen yleislukio-opetukseen.

Porkkalan lukiossa, josta on vuosittain valmistunut noin sata ylioppilasta, on ollut mahdollisuus liikunta- ja urheilupainotukseen sekä meribiologian kursseihin. Masalassa on puolestaan ollut tarjolla erityistä media-viestintä-taideopetusta.

Molemmat erityispiirteet säilyvät lukioissa jatkossakin, mutta tarkemmat opetussuunnitelmat ovat vielä valmistelun alla.

– Yhdistymisen kautta kurssitarjontaa voidaan laajentaa ja voimme suunnitella myös yhteistä opetustarjontaa, Autero korostaa.

– Esimerkiksi nykyisellään kieliohjelma on Masalassa ollut suppeampi kuin Porkkalan lukiossa, koska täällä ryhmät ovat olleet siihen liian pieniä.

Ainakin ensi vuonna lukioiden yhteisvalinnan hakurajat säilyvät nykyisellä tasolla. Masalassa lukion sisäänpääsyyn on vaadittu 7,0:n ja Porkkalan lukioon 7,8:n keskiarvo.

Nykyisellään Kirkkonummen lukioissa on ollut käytössä kaksi erilaista lukuvuoden opetusjaksojärjestelmää, 5- ja 6-jaksoinen.

Porkkalan lukiolaiset ovat keränneet 300 nimen adressin, jossa he vaativat tiiviimpään opetukseen perustuvan 5-jaksojärjestelmän säilyttämistä myös yhdistetyssä lukiossa. Käyttöön tulee kuitenkin opettajien ja Masalan lukiolaisten suosima kuuden jakson menetelmä.

– Porkkalan lukion järjestelmä on ollut toimiva ja suosittu. Pääkaupunkiseudulla ja yhteistyölukioissamme on kuitenkin käytössä kuuden jakson malli, joten siihen meidän on väkisin mentävä mukaan, Autero toteaa.

Biologian tunnilta tavoitetut Masalan lukiolaiset Turkka Junkkari ja Daniel Stadford ovat samaa mieltä.

– Useammista välitunneista ja tauoista on vain hyötyä. Oppituntien välillä voi rentoutua paremmin. Samalla ehtii enemmän ajattelemaankin asioita, pojat perustelevat.

Masalan oppilaat eivät usko lukioiden yhdistymisestä koituvan suurempia muutoksia. Oppilaskuntien yhteensulautumista ja kurssitarjonnan laajentumista pidetään myönteisenä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu