Terhi Kaakinen veistää puusta lapsiperheen elämää

Kuvanveistäjä Terhi Kaakisen puuveistokset ovat eläväisiä ja humoristisia. Ideat kumpuavat lapsiperheen arjesta. Taiteilijan vieressä on Lyttääjä-niminen veistos.

Anneli Tuominen-Halomo

Lyttääjä-veistos on Studio Aarnin tilan inspiroima.

Anneli Tuominen-Halomo

Veistosten materiaalina on useimmiten koivu, mutta kauimpana oleva Mamma on veistetty poppelista.

Anneli Tuominen-Halomo

Miss Toukokuu.

Anneli Tuominen-Halomo

Lapsiperheen hektinen elämä ja lämmin huumori huokuvat kuvanveistäjä Terhi Kaakisen puuveistoksista.

– Työskentelen mielijohteita sensuroimatta ja lapsellisuutta välttelemättä, taiteilija tunnustaa.

Kaakisen Pörri-näyttely Studio Aarnissa Tapiolan Heikintorilla esittelee eri kokoisia puuveistoksia, jotka ovat kuin oikeita ihmisiä todellisessa tilanteessa. Todellisuus ja sadut elävät teoksissa rinnakkain.

Oma katseeni kiinnittyi ensimmäisenä lattianrajassa kyykkivään hahmoon, joka tuntuu tuijottavan intensiivisesti ohikulkijoita. Lyttääjä-niminen veistos onkin tehty juuri Studio Aarnin näyttelyä varten.

– Kun näin tämän tilan, oivalsin, että lasiseinää vasten pitää olla hahmo, joka on siinä nenä lytyssä tuijottamassa ulos.

Pidän puusta, koska se on edullinen ja lämmin materiaali."

Terhi Kaakinen on kolmen lapsen äiti. Maalattujen puuveistosten aiheet kumpuavatkin usein hänen omasta elämästään, arjen hauskuudesta ja raastavuudesta. Esimerkiksi Miss Toukokuussa ja näyttelyn nimiveistoksessa Pörrissä ovat omat tytöt olleet mallina.

Gallerian lapsikatrasta vahtii näyttelyn suurin veistos, Mamma. Nurmijärven veistoviikoilla pari vuotta sitten aloitettua teosta on innoittanut anoppi.

Alun perin Terhi Kaakisesta piti tulla taidemaalari. Hän aloittikin maalaustaiteen opinnot Lahden taideinstituutissa.

– Olin Tapani Kokon puunveistokurssilla ja puu materiaalina kolahti. Lopputyönä teinkin sitten isot, puiset lastenvaunut."

Terhi Kaakisen materiaalina on yleensä koivu. Hän veistää ensin karkean hahmon sähkösahalla ja jatkaa siitä taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella.

Lopuksi Kaakinen viimeistelee teoksensa maalaamalla ne, mutta niin, että puun elävä pinta näkyy.

– Pidän puusta, koska se on edullinen ja lämmin materiaali.

– Epäonnistuneen teoksen voi heittää vaikka kakluuniin, taiteilija hymähtää.

Lasten lisäksi tanssi on aihe, joka kiinnostaa Terhi Kaakista.

– Harrastan itse tanssia ja yhdessä vaiheessa veistin tanssiveistoksia, koska minua kiinnosti, miten tanssin keveys ja rytmi siirretään puuhun, joka itsessään on raskas materiaali

Lahdessa asuva ja työskentelevä Terhi Kaakinen on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2006. Hän pitää vuosittain omia näyttelyitä ja osallistuu useisiin ryhmänäyttelyihin.

Studio Aarnin jälkeen hänen seuraava yksityisnäyttelynsä on Galleria Rongassa Tampereella tammikuussa 2018.

Pörri-näyttely jatkuu Studio Aarnissa (Kauppamiehentie 1) 23. syyskuuta asti. Näyttelyn teokset ovat nähtävillä aina, kun Heikintori on avoinna.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo