Kulttuuri

Taidelainaamosta voi hankkia taidetta pienellä rahalla – neuvot saa kaupanpäälle

Taidelainaamon koordinaattori Noora Ylipieti kannustaa hankkimaan taidetta lainaamon kautta. Tarjolla on kymmeniä maalauksia ja paljon grafiikkaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon taidelainaamossa Tapiolan Heikintorilla Galleria Aarnissa on lainattavissa kymmenien taiteilijoiden teoksia. Fyysistä lainaamoa täydentää nettilainaamo.

– Taidelainaamon kautta taidetta voi hankkia kuukausimaksulla, joka on käytännössä koroton osamaksu. Ensimmäinen erä maksetaan, kun teoksen vie lainaamosta kotiin ja sen jälkeen maksut jatkuvat, kunnes koko teos maksettu, taidelainaamon koordinaattori Noora Ylipieti selvittää..

Taidelainaamon suurin asiakaskunta ovat 30-60 -vuotiaat naiset. Tyypillistä asiakaskuntaa ovat myös ne, jotka ovat juuri muuttaneet ja he haluavat seinälle jotain uutta. Osa asiakkaista ostaa paljon taidetta ja hankkii uuden teoksen heti kun edellinen on maksettu kokonaan.

Eniten lainauksen kautta hankitaan 500-800 euroa maksavia teoksia."

Keskimääräinen lainausmaksu on 35–45 euroa kuukaudessa. Eniten lainauksen kautta hankitaan 500-800 euroa maksavia teoksia. Vaikka kyse on taidelainaamosta, asiakkaan hankkima teos palautuu harvoin lainaamoon.

– Kesällä järjestimme grafiikan päivän ja se oli menestys. Grafiikka on maalauksia edullisempaa ja teoksen saa kotiin jo muutamalla kympillä, Noora Ylipieti muistuttaa.

Ensin kannattaa ottaa kotoa valokuva siitä kohdasta, johon haluaa taidetta hankkia.

– Me voimme sitten kuvan pohjalta antaa asiantuntevia neuvoja teoksen hankintaan. Olen esimerkiksi auttanut asiakasta valitsemaan maalauksen 70-luvun oranssille seinälle.

Noora Ylipietin mielestä työn ihanin puoli on se, että asiakas pyytää näkökulmaa teoksen hankintaan.

– Monesti asiakas hankkii teoksen siltä pohjalte, että se on ihana ja se vetoaa tunteisiin.

Taidelainaamon ja Galleria Aarnin toiminnot tukevat toisiaan. Taidelainaamon asiakkaat katsovat myös näyttelyt ja näyttelyitä katsomaan tulevista voi tulla taidelainaamolle uusia asiakkaita.

Taidelahja on ihana lahja vaikkapa nuorelle, joka muuttaa omilleen."

Toiminnasta vastaa Espoon kuvataiteilijat ry, mutta lainaamossa on myös muiden espoolaisten ammattitaiteilijoiden teoksia ja galleriassa näyttelyn pitäneiden taiteilijoiden teoksia.

Taidelainaamosta voi myös hankkia itse valitsemallaan summalla lahjakortin ja antaa sen lahjaksi syntymäpäiväsankarille tai valmistuvalle.

– Taidelahja on ihana lahja vaikkapa nuorelle, joka muuttaa omilleen.

Taiteen hankkiminen taidelainaamon kautta on nykyän yhtä suosittu vaihtoehto kuin taiteen ostaminen suoraan näyttelystä.

– Kiinnostavan teoksen voi varata netissä ja sitten taiteilija tuo sen tänne asiakkaan nähtäväksi. Jos teos on suuri, asiakas voi päästä työhuonelle katsomaan sitä, Ylipieti lisää.

Osa asiakkaista haluaa ehdottomasti esittävää taidetta ja toinen puoli on yhtä vankasti abstraktin taiteen kannalla.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu