Naisia ahdistellaan kadulla yhä enemmän – HS: Etenkin Kurvin seutu pelottaa

Moni nainen välttelee liikkumista uhkaavilta tuntuvilla paikoilla. Kuva Kurvista.

Jussi Vehkasalo

Naisia ahdistellaan Helsingin Kalliossa ja Sörnäisissä yhä useammin, ja samalla osa naisista on alkanut vältellä liikkumista uhkaavaksi koetuissa paikoissa.

Helsingin Sanomien haastattelen Emilian mukaan häiriökäyttäytymistä on ollut etenkin Sörnäisten metroaseman liepeillä, Katri Valan puistoon johtavien portaiden ympärillä, Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa sekä Torkkelinmäellä.

Samaa sanoo HS:n haastattelema Julia Raerinne.

– Mitä lähemmäs mennään Kurvia, niin kaikki paikat ovat sellaisia, joihin ei tee mieli mennä.

Emilian mukaan ahdistelu on lisääntynyt tämän kesän aikana, vaikka hän on tehnyt siitä ilmoituksia poliisille. Ahdistelijat ovat yleensä ulkomaisia huumekauppiaita, jotka yrittävät ostaa naisilta seksiä huumeita vastaan. Viime aikoina ahdistelijoina on ollut myös kantasuomalaisia.

Naisten mukaan he ja heidän naispuoliset ystävänsä välttelevät nyt liikkumista Kurvissa.

Naisten kuvaama häirinrä on näkynyt aiemmissa turvallisuuskyselyissa. Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan nuorten naisten pelko seksuaalirikoksen kohteeksi joutumisesta on kasvanut selvästi kolmen vuoden takaisesta.

Helsingin poliisi ei tunnista naisten kuvaamaa ahdisteluilmiötä. Poliisin mukaan yksittäisiä tapauksia on voinut olla.

Tutkimusten mukaan vain harva nainen ilmoittaa kokemastaan ahdistelusta poliisille.

Sen sijaan kadulla käytävää huumekauppaa poliisi on kitkenyt voimakkaasti sekä virka- että siviiliasussa.

Perinteisesti kadulla on myyty muun muassa kannabista. Tänä kesänä huumekauppa villiintyi Suomeen Romaniasta salakuljetettujen Rivotril-pillereiden myötä. Kallion ohella poliisin erityistarkkailussa ovat olleet Kontulan ostoskeskus sekä päärautatieasema.

toimitus