Turvafirma: Yli 2000 suomalaiskodissa hengenvaarallinen puute

Palovaroitin pitäisi testata kerran kuukaudessa.

Teemu Vestovuo

Vain harvassa suomalaiskodissa on riittävästi palovaroittimia, kävi ilmi kun turvalaitefirma Verisure teki kartoituksen noin 2300 kotiin.

Kartoituksen mukaan joka kolmannessa kodissa ei toteudu pelastuslain vaatimus kotien palovaroittimien määrästä.

Palovaroittimia on myös asennettu väärin ja alkusammutusvälineitä puuttuu.

Määräysten mukaan jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa tulisi vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti.

Palovaroitin olisi hyvä olla myös jokaisessa huoneessa, jossa nukutaan.

Verisuren mukaan 70 prosentista kodeista puuttuu palovaroittimia makuuhuoneista.

Tulipalossa vaarallisinta ihmisille on savu."

– On erittäin huolestuttavaa, että näin monessa kodissa varoittimia on liian vähän. Tulipalossa vaarallisinta ihmisille on savu. Riittävä määrä toimivia palovaroittimia havaitsee palon pienestäkin määrästä savua ja on halpa henkivakuutus, sanoo Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta tiedotteessa.

Viime vuosina palovaroittimet ovat pelastaneet useita henkiä, kuten Porvoossa tämän vuoden alussa sekä Kirkkonummella vuodenvaihteessa.

Huolestuttavaa on, että joka viidennessä kodissa palovaroittimia on sijoitettu väärin. Tyypillisempiä virheitä on asentaa palovaroitin liian lähelle seinää tai esimerkiksi liian lähelle ilmanvaihtokanavaa.

Palovaroitin pitää sijoittaa kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, jotta savu nousee varoittimeen esteettä.

Muina puutteina kartoituksessa tuli esille, että 60 prosentissa kodeista ei ollut mietitty poistumissuunnitelmaa tai kokoontumispaikkaa tulipalon varalle.

Lisäksi vain puolessa kodeista oli alkusammutussuunnitelma, eli pohdittu, miten eri tulipalotilanteissa toimitaan. Etenkin lapsiperheissä kannattaa etukäteen keskustella, miten tulipalotilanteessa toimitaan.

Jokaisesta kodista tulisi löytyä jokin ensisammutusväline.

Verisuren mukaan yleisin sammutusväline on sammutuspeite, joka löytyy 80 prosentista kodeista. Palosammuttimia löytyi selvästi harvemmalta, vain 35 prosentilta kodeista.

Written by:

Ota yhteyttä