Puheenaihe

Väylä työllistää vaikeasti työllistyviä – Anssi Peltonen ja Flory Pambou saivat yhdistyksestä ensimmäisen palkkatyönsä

TYÖ Espoolainen yhdistys palkkaa vaikeasti työllistyviä siivousalan töihin.

Anssi Peltonen ja Flory Pambou työskentelevät pääasiassa kotisiivouksia tekevässä Väylä ry:ssä. Tällä kertaa meneillään on olarilaisperheen kodin siivous.

Johanna Erjonsalo

Ilmassa on todellista työn iloa, kun Flory Pambou siivoaa keittiötä ja Anssi Peltonen moppaa eteistä olarilaisessa kodissa. Pambou luennoi samalla valokuvaajalle oikeaoppisista työasennoista ja molemmat miehet ovat silminnähden ylpeitä työstään.

Pambou ja Peltonen ovat kumpikin ensimmäisessä varsinaisessa palkkatyössään. Peltonen on työskennellyt pääasiassa kotisiivouksia tekevässä Väylä ry:ssä sen perustamisesta alkaen eli noin vuoden. Pambou aloitti keväällä.

Jos ihminen tekee työtä, siitä täytyy saada palkkaa.”

Väylä on espoolainen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka palkkaa vaikeasti työllistyviä henkilöitä, kuten kehitysvammaisia, tessin mukaisin palkoin.

– Periaatteena on, että jos ihminen tekee työtä, siitä täytyy saada palkkaa, toteaa Väylän toiminnanjohtaja Iiris Mikkilä.

Ajatus toiminnasta virisi, kun Mikkilä sai äitiyslomallaan kotiapua avotyötoiminnassa olevalta kehitysvammaiselta naiselta. Avotyötoiminnasta ei makseta palkkaa vaan pientä työosuusrahaa.

Työikäisiä kehitysvammaisia on Suomessa noin 25 000. Heistä tuhannet pystyisivät tekemään osatyökykyisinä palkkatyötä. Siitä huolimatta Suomessa on vain noin 500 työikäistä kehitysvammaista, joilla on palkkatyö. Palkatta työtä tekevät tuhannet.

Kehitysvammaisen palkkaaminen ei ole helppoa, on Mikkilä huomannut.

– Saa tosissaan tehdä työtä, että löytää oikeaa tietoa. Te-toimistosta ja Kelasta täytyy löytää ne ihmiset, jotka oikeasti ovat perehtyneet aiheeseen, hän tietää.

Yhdistyksessä on tällä hetkellä kaksi työntekijää palkkatuetussa työsuhteessa. Tavoitteena on talven aikana palkata muutama lisää.

Peltonen ja Pambou löytyivät molemmat Espoon kaupungin vammaispalvelujen työhönvalmentajan avulla.

– Työhönvalmentaja on ollut mukana myös kehityskeskusteluissa ja auttanut byrokratian kanssa, iloitsee Mikkilä.

– Työssä on oppinut kaikkea uutta ja tässä näkee erilaisia ihmisiä. Meillä on myös hyvä työporukka, tulemme kaikki hyvin toimeen keskenämme, kehuu Anssi Peltonen.

– Kaikki on ollut kivaa ja on ollut hienoa nähdä, kun asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, hehkuttaa Flory Pambou, joka on valmistunut toimitilahuoltajaksi Keskuspuiston ammattiopistosta.

Väylällä on jonkin verran säännöllisiä asiakkaita ja sen lisäksi kertaluonteisia keikkoja. Yksi vakiasiakkaista on Olarissa perheineen asuva Jaana Ailus, joka on ollut Väylän asiakkaana melkein alusta asti. Perheessä on käynyt siivousfirma aiemminkin, mutta Ailus oli tyytymätön siihen, että siivooja vaihtui aina.

– Nyt on helpompaa, kun on samat siivoojat eikä tarvitse joka kerta selittää asioita, Ailus toteaa.

Väylä ry

Työllistää vaikeasti työllistyviä henkilöitä yleisten työehtosopimusten mukaisesti.

Tavoitteena lisätä tasa-arvoa ja edistää erityisryhmien hyvinvointia ja osallisuutta.

Tekee pääasiassa kotisiivouksia, mutta myös muita peruskodinhoidollisia tehtäviä sekä muutto- ja uudiskohteiden sisäänmuuttosiivouksia sekä siivouksia yrityksille.

Sai viime vuonna Tukilinjan vuoden toimija -apurahan innovatiivisesta työskentelystä toimintakyvyltään rajoittuneiden työllistymisen puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu