KHO tyrmäsi kaavavalitusluvan – Finnoon merikaupunginosan rakentaminen käynnistyy Espoossa

Finnoon merellisen uuden kaupunginosan rakentaminen pääsee käynnistymään, kun KHO ei antanut jatkovalituslupaa Djubsundsbäckenin alueen asemakaavasta tehtyyn valitukseen.

arkistokuva/Hannu Vallas/Lentokuva Vallas Oy

Finnoon uuden merellisen kaupunginosan rakennustyöt Espoossa pääsevät nyt aidosti käyntiin, kun reilun vuoden valituskierroksen jälkeen Finnoo-Djupsundsbäckenin asemakaava on saanut lainvoiman.

Viimeisen niitin valituskierteeseen löi KHO, joka ei antanut valituslupaa aiemmin Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen hylätä kaavasta tehdyt valitukset. Kaavasta valitti muun muassa Soukka-seura.

Lainvoimainen kaava mahdollistaa 6–12 -kerroksisten kerrostaloasuntojen rakentamisen 800 asukkaalle Finnoon läntiseen osaan lähelle tulevan metroaseman eteläistä sisäänkäyntiä.

Finnooseen, nykyisen Suomenojan venesataman alueelle ja ympäristöön on suunniteltu rakennettavaksi merellinen kaupunkikeskus lähes 20 000 asukkaalle. Valmista pitäisi olla ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Metrokeskuksen välittömään läheisyyteen on suunniteltu muun muassa seitsemän 20–26-kerroksista asuintornitaloa. Niiden tulo on kuitenkin epävarma, sillä metroaseman ympäristön osayleiskaavasta on valitettu.

Finnoon edustalle on suunniteltu myös tekosaaren rakentamista asuntoja varten. Kaikkiaan saarella ja maantäytöillä ranta-alueelle havitellaan 18 lisähehtaaria.

Alueella nyt toimiva jätevedenpuhdistamo lopettaa toimintansa vuosikymmen vaihteen tietämillä. Sen sijaan Fortumin voimalaitos jää uuden kaupunkikeskuksen kylkeen.

Alueelle jää myös runsaasta linnustostaan tunnettu lintukosteikko.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman