Puheenaihe

Konkurssiin haettu firma teki miljoonavoiton pakolaisbisneksellä – pikavipit vaihtuivat kohuun "iPhone-miehistä"

TURVAPAIKKABISNES   Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskusrakennuksen omistava kiinteistöyhtiö on tehnyt vuokrilla lyhyessä ajassa jättivoitot. Virolaismedian mukaan hyötyjänä on ollut muun muassa virolainen supermallikaunotar Carmen Kass.

Evitskogin vastaanottokeskus sijaitsee Kirkkonummella. Tiloissa sijaitsi aiemmin muun muassa KN keskus.

Arkisto / Paavo Rantalainen

Maahanmuuttovirasto Migri on lopettamassa Kirkkonummen Evitskogissa toimivan vastaanottokeskuksen. Syynä ovat keskuksen korkeat kustannukset.

Rakennuksen omistava kiinteistöyhtiö oli ennen turvapaikkakriisiä 2015 konkurssin partaalla. Länsiväylä-lehden selvityksen mukaan kahden vuoden aikana yhtiö on tehnyt miljoonavoiton turvapaikanhakijoita majoittamalla.

Evitskogin vastaanottokeskuksen perustaminen aiheutti kaksi vuotta sitten kohun, sillä tieto keskuksesta tuli yllätyksenä paitsi asukkaille, myös isolle osalle Kirkkonummen luottamushenkilöistä. 

Maahanmuuttovirasto muistutti tuolloin, ettei keskuksen perustaminen yksityisiin tiloihin vaadi kunnan hyväksyntää. 

Vastaanottokeskus närkästytti myös virolaiset keikkatyöläiset, jotka olivat majoittuneet aiemmin samoissa tiloissa.  Kohun nosti esille virolainen Õhtuleh, joka kertoi, että työmiehille annettiin tunti aikaa kerätä tavaransa ja lähteä hostellista.

Lehden haastattelema virolaismies päivitteli paikalle saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka kulkivat miehen mukaan "taulutietokoneet ja iPhonet mukanaan".

Samalla Suomessa kyseltiin, miksi turvapaikanhakijoista 70–80 prosenttia oli nuoria miehiä.

KUVA: Kohu Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista alkoi virolaislehtien kirjoittelusta, jota Suomen media siteerasi.

Tilat SPR:n pyörittämälle Evitskogin vastaanottokeskukselle on vuokrannut Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy.

Yhtiön liikevoitto oli viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa, selviää Suomen Asiakastiedon rekisteristä. Liikevaihtoa kertyi samana vuonna 1,9 miljoonaa euroa.

Vastaanottokeskus aloitti entisen KN Keskuksen tiloissa elokuussa 2015, kun Suomeen oli saapunut lyhyessä ajassa tuhansia turvapaikanhakijoita ja lisää oli tulossa.

Uudet asukkaat nostivat kiinteistöyhtiön talouden kuiville nopeasti. Yhtiön liikevoitto kyseisenä vuonna oli jo 388 000 euroa, ja liikevaihtoa kertyi 1,3 miljoonaa euroa.

Vielä toukokuussa 2015 uutisoitiin verottajan hakevan Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy:tä konkurssiin laskurästien vuoksi. Yrityksellä oli laskuja perinnässä yli 8 000 euron arvosta.

Ennen vastaanottokeskusta tiloissa toimi hostelli, joka majoitti etupäässä pääkaupunkiseudulla töissä olevia virolaisia.

Paljon kohua on siis nähty mutta mitä on sen takana?

Kiinteistöyhtiön taustalla oli aiemmin pikavippibisneksestä tunnettu liikemies Tuomo Mäki. Hän oli KN Keskuksen toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen heinäkuusta 2006 syyskuuhun 2016. 

Vuoden 2015 syksyllä Kirkkonummesta kirjoitettiin runsaasti myös Virossa, jossa paikallinen TV3-kanava paljasti kiinteistöyhtiön yhdeksi taustavoimaksi virolaisyhtiön kautta ex-supermalli Carmen Kassin.

Kass tunnetaan kansainvälisenä ex-mallina joka poseerasi muun muassa Guccille.

Virolainen Õhtuleht kertoi aiemmin Kassin yhtiön laajentaneen pikavippitoimintaa Suomeen vuonna 2008.

Pikavipit vaihtuivat siten pakolaisbisnekseen ja voitot ovat olleet kovat.

Kesäkuusta 2017 lähtien kiinteistöyhtiöllä on ollut uusi toimitusjohtaja.

Evitskogin vastaanottokeskus on ollut alusta lähtien Maahanmuuttovirastolle kallis. Se piti Migrin mukaan perustaa kovalla kiireellä, kun Helsingin vastaanottokeskukset olivat täynnä. 

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen kommentoi tuolloin, että KN Keskus valikoitui tilaksi, koska se oli heti käyttöönotettavissa.

Tänä kesänä Migri ilmoitti lakkauttavansa Evitskogin vastaanottokeskuksen. Nuutisen mukaan syynä on yksiselitteisesti se, että kiinteistö on niin kallis.

Maahanmuuttoviraston hyväksymä Evitskogin vastaanottokeskuksen vuoden 2016 talousarvio oli 4,8 miljoonaa euroa, selviää Migrin ja SPR:n sopimuksesta.  Toteutuneet kokonaiskustannukset olivat kuitenkin Kirkkonummella viime vuonna yli 8,4 miljoonaa euroa.

Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy ei ole ainoa pakolaisbisneksellä suuria voittoja tehnyt yhtiö. Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että vastaanottotoimintaa harjoittava Luona Oy teki viime vuonna yli kolmen miljoonan euron voiton.

Kirkkonummen vastaanottokeskuksen toiminta on määrä loppua 13. marraskuuta mennessä. Keskuksen asukkaat ovat vastustaneet voimakkaasti tilojen sulkemista ja muuttoa muualle Suomeen.

Lisää aiheesta: 

HS: Evitskogin vastaanottokeskus suljetaan – päätös tehty jo kuukausi sitten, mutta tuli julki vasta nyt9.6.2017 19.38
Evitskogin vastaanottokeskuksessa odotetaan tietoa vedenlaadusta29.7.2016 11.00
Evitskogissa tapahtuu taas: Nyt paloi vastaanottokeskuksen pumppuhuone 18.7.2016 12.39
ELY: Evitskogin vastaanottokeskuksen jätevesiasia hallinnassa − toiminta voi jatkua23.9.2015 13.37
Vastaanottokeskus sai jalkapalloja − myös treenit alkavat Evitskogissa7.9.2015 07.27
Maahanmuuttovirasto pistettiin tiukille – Ovatko tyttäremme turvassa Evitskogissa?25.8.2015 21.10
Poliisi selvitti vastaanottokeskuksen turvallisuusriskit – ”Ei poikkeuksellista”17.8.2015 16.03

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu