Isä uhkailllut sijaisäitiä jo neljä vuotta – "Hautausmaalla on kolme, kohta tulee neljäs"

Espoon käräjäoikeus määräsi neljännen lähestymiskiellon isälle, joka uhkaili lapsensa sijaisäitiä.

Sanna Jompero

OIKEUS Espoon käräjäoikeus määräsi biologisen lapsensa sijaisäitiä uhkailleelle miehelle jälleen vuoden pituisen lähestymiskiellon. Aikaisemmat lähestymiskiellot ovat vuosilta 2014, 2015 ja 2016.

Lapsen biologinen isä on jo vuosia käyttäytynyt uhkaavasti lapsen sijaisäitiä kohtaan ja lähetellyt tälle uhkaavia viestejä.

Espoon käräjäoikeus langetti alkuviikosta 49-vuotiaalle isälle jälleen vuoden kestävän perusmuotoisen lähestymiskiellon, joka tuli voimaan heti. Sijaisäiti oli vaatinut kieltoa kahdeksi vuodeksi.

Oikeus määräsi isän maksamaan myös sijaisäidin reilun 1 600 euron oikeudenkäyntikulut.

Lähestymiskieltoon määrätty henkilö ei saa tavata tai edes yrittää ottaa yhteyttä suojattavaan henkilöön. Kiellon rikkomisesta seuraa sakkoja tai korkeintaan vuosi vankeutta.

Kyseessä on neljäs isälle määrätty lähestymiskielto, jonka toisena osapuolena sijaisäiti on. Aikaisemmat kiellot ovat vuosilta 2014, 2015 ja 2016.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Isä oli jo etukäteen ilmoittanut olevansa tyytymätön koko tuomioon. Isän mielestä kiellon määrääminen oli perusteetonta, koska hän ei ollut viime aikoina häirinnyt sijaisäitiä. Myöskään sijaisäidin mukaan isä ei ole viime kuukausina aiheuttanut häiriöitä.

Oikeus perusteli päätöstään kuitenkin sillä, että isä oli rikkonut edellisenkin lähestymiskiellon aikana määräystä viime syksynä ja uhannut sosiaalityöntekijän mukaan sijaisäidin henkeä. Uhkaus oli ollut niin vakava, että nainen oli perheineen joutunut poistumaan hetkeksi kotoaan.

Viime vuoden lokakuussa sovitussa valvotussa tapaamisissa isä oli ensin puhunut uhkaavasti naisen biologisesta äidistä ja alkanut jonkin ajan kuluttua käyttäytyä aggressiivisesti myös sijaisäitiä kohtaan. Sosiaaliviranomaiset ilmoittivat isän uhkaavasta käytöksestä poliisille, joka kehotti sijaisäitiä ja tämän perhettä muuttamaan muutamaksi päiväksi väliaikaismajoitukseen, koska miehen olinpaikka ei ollut selvillä.

Ennen lokakuista lapsen asioihin liittyvää tapaamista isä oli sanonut puhelimeen, että "hautausmaalla on jo kolme, nyt tulee neljäs".

Kun isä oli kuullut, etteivät sijaisäiti ja johtava sosiaalityöntekijä olleet tulossa paikalle tapaamisen isä oli todennut lopuksi: "Varokaa, järjestän teille yllätyksen. Tunnette tämän nahoissanne."

Miehen lapsi on ollut pitkäaikaisesti sijoitettuna naisen perheeseen vuodesta 2013. Häirintä alkoi pian lapsen sijoittamisen jälkeen.

Sijaisäidin mukaan isän uhkaava käytös lisääntyi aina, kun isä oli yhteydessä sosiaaliviranomaisiin lapsiin liittyvissä asioissa. Isä oli tapaamisia ennen ollut myös yhteydessä naisen avustajaan ja vaatinut lasta itselleen.

Sijaisäiti vetosi lähestymiskiellon määräämisessä siihen, että isä on useasti uhannut sijaisäitiä henkirikoksella niin, että poliisi on pyytänyt naista poistumaan kotoaan sijaismajoitukseen.

Länsiväylä kertoi viime vuoden heinäkuussa, että mies tuomittiin yhdeksästä laittomasta uhkauksesta, kuudesta kunnianloukkauksesta sekä yhdestä vainoamisesta kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Teot kohdistuivat johtavaan sosiaalityöntekijään, lapsen biologiseen sekä sijaisperheen äitiin. Länsiväylä kertoi asiasta.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero