Professori hämmästelee verorahojen käyttöä HS:ssä – "Ei se itsestään tapahdu"

Valtion hankintamenot ovat viime vuosina kasautuneet loppuvuoteen. Esimerkiksi joulukuussa valtio käyttää rahaa kaksinkertaisesti alkuvuoden kuukausiin verrattuna.

Riitta Ketola / Arkisto

Valtion suuret hankintamenot ovat viime vuosina nousseet massiivisesti loppuvuotta kohti. Esimerkiksi joulukuussa valtio käyttää neljän miljardin euron potista miltei kuudesosan – siis kaksinkertaisesti sen summan, mikä joulukuulle olisi tullut, jos summa olisi jaettu vuoden ympäri tasaisesti. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Syyksi on esitetty valtion vuosittaista budjetointia, minkä seurauksena rahat usein täytyy käyttää, tai hankintayksikkö menettää niiden käyttömahdollisuuden.

Osasyy on asiantuntijoiden mukaan myös se, että laskutus ajoittuu usein vuoden loppuun.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Matti Keloharju ei kuitenkaan ole samaa mieltä laskutuksen ajoittamisesta.

– Eivät ne laskut itsestään loppuvuoteen tule. Hankintayksikkö on tavanomaisesti voinut varautua yllättäviin menoihin. Jos niitä ei tule ja rahoja ei ole käytetty, ne käytetään menettämisen pelossa johonkin hankintaan, Keloharju sanoo HS:lle.

Keloharjun havainto ei ole suinkaan yksittäinen tai irrallinen, sillä hän sai samanlaisia tuloksia jo aiemmin tutkiessaan kuntien rahankäyttöä.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä