Karu tutkimus Suomesta: näin moni vanhempi kurittaa lastaan – kuulutko joukkoon?

Uusi tutkimus vahvistaa, että yllättävän monessa suomalaisperheessä käytetään lapsia kohtaan yhä fyysistä kuritusta. 

Terhi Marttinen / Arkisto

Suurin osa suomalaisista ei pidä lapsiin kohdistuvaa ruumiillista kurittamista hyväksyttävänä edes poikkeustapauksissa.

Kuitenkin edelleen lähes joka kolmas vanhempi on tukistanut lapsiaan. Naiset käyttävät kuritusväkivaltaa useammin kuin miehet, vaikka suhtautuvat siihen kielteisemmin.

Peräti 95 prosenttia suomalaisista tietää, että lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty lailla. Ennen kuritusväkivallan kieltämistä vuonna 1984 lasten kurittamista piti hyväksyttävänä noin puolet suomalaisista.

Lastensuojelun Keskusliiton tuoreen selvityksen perusteella suurin osa suomalaisista ei tällä hetkellä hyväksy kuritusväkivaltaa edes poikkeustapauksissa. Lapsiperheiden vanhemmat hyväksyvät lasten ruumiillisen kurituksen vielä harvemmin kuin muut vastaajat.

Asenteiden muutoksesta huolimatta kuritusväkivaltaa käytetään edelleen. Jopa 41 prosenttia vastaajista kertoi joskus turvautuneensa johonkin kuritusväkivallan muotoon – tukistaminen, sormille näpäytys, läimäytys, piiskaaminen, väkivallalla uhkailu – lastensa kasvatuksessa.

Todellinen luku saattaa olla suurempikin, sillä melko suuri osa vanhemmista ei halunnut tai osannut vastata kysymykseen.

Kurittaminen on kuitenkin vähentynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa.

– Esimerkiksi piiskaamista ei käytetä kasvatuskeinona enää juuri ollenkaan. Toisaalta tukistamista ei täysin mielletä kuritusväkivallaksi, sillä 28 prosenttia vastaajista hyväksyy sen ja 24 prosenttia on tukistanut lapsiaan. Se on ehdottomasti liikaa, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Sauli Hyvärinen

Kehitys on siinäkin onneksi ollut positiivista, sillä vielä kymmenen vuotta sitten jopa puolet vanhemmista oli tukistanut lastaan.

Tutkimusaineiston keruun on toteuttanut Taloustutkimus Lastensuojelun Keskusliiton toimesta. Selvitystä varten haastateltiin 1 009 iältään 15−79-vuotiaista suomalaista.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen