Luottokortilla vai verkkopankilla? Asiantuntija kommentoi maksutapojen turvallisuutta

Suomalaiset tuottavat tupas-tunnistautumiseen.

Arkisto/Toni Forssell

Suomalaisten luotto verkkopankkimaksamiseen on vahva. Kolme neljästä eli 76 prosenttia suomalaisista maksaa verkko-ostoksensa verkkopankin kautta. Tiedot selviävät tuoreesta verkkokauppatutkimuksesta.

Muissa pohjoismaissa luvut ovat toista luokkaa. Norjassa ja Ruotsissa ja Tanskassa verkkomaksamisessa dominoivat luottokortit. Tanskassa verkko-ostoksia tekevistä 94 prosenttia käyttää luottokorttia, myös Ruotsissa ja Norjassa vastaava luku on yli 80 prosenttia.

Tutkimuksen toteuttaneen Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio pohtii, että verkkopankkimaksamisen taustalla on Suomessa pitkä historia.

– Suomi oli reilut 15 vuotta sitten edelläkävijä sähköisten pankkijärjestelmien käyttämisessä. Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään tupas-tunnistautumista. Ihmiset eivät muuta herkästi tapojaan, vaikka heille tarjottaisiin uusia vaihtoehtoja.

Syynä voi Laurion mukaan olla myös se, että suomalaisilla on vääriä luuloja luottokorteista.

– Meitä on opetettu, ettei kenellekään saa antaa luottokortin tietoja. Itse asiassa luottokortin tietojen antaminen ei ole vaarallista. Korttiyhtiö palauttaa rahat, jos luottokortin omistajaa huijataan.

Laurio uskoo monen suomalaisen luulevan verkkopankkimaksamisen olevan luottokorttimaksamista turvallisempi vaihtoehto.

– Luulo on väärä. Verkkopankkitunnusten päätyminen vääriin käsiin on vaarallista, sillä jos joku toinen tyhjentää tilisi, kukaan ei korvaa sitä. Luottokortilla maksaminen on turvallisempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn