Nuuksion suosituin parkkipaikka täyttyy hetkessä viikonloppuisin – Metsähallitus suosittaa julkisia tai muita parkkialueita

Nuuksion kansallispuisto täyttyy retkeilijöistä syysviikonloppuisin. Arkistokuva.

Päivi Tuovinen

LUONTO Kansallispuistoon mielivien kannattaa välttää Haukkalammen pysäköintipaikkaa, joka täyttyy viikonloppuisin nopeasti.

Nuuksion kansallispuiston Haukkalammen parkkipaikka ruuhkautui pahoin viime viikonloppuna. Puiston väki suositteleekin, että puistoon saavuttaisiin syys- ja lokakuussa joko julkisilla, tai autoilijat käyttäisivät muita kuin Haukkalammen parkkipaikkaa. Nuuksioon pääsee busseilla Espoon keskuksesta ja Leppävaarasta.

Ruuhkautumisen taustalla ovat kansallispuiston kasvaneet kävijämäärät ja sesonkiaika.

– Ilmiö näkyi jo viime syksynä. Viime viikonlopulle osui vielä hyvä ulkoilusää ja sieniaikakin on meneillään. Nuuksiossa huippusesongit ovat kesä ja syksy, selvittää puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Janssonin mukaan kansallispuistossa käy sesonkiaikaan ja hyvällä kelillä tuhansia vierailijoita viikonlopun aikana.

– Tämä on myönteinen asia ja olemme iloisia siitä, että luonnon hyvinvointivaikutukset on löydetty. Kävijämäärien kasvun vaatimat palvelut on kuitenkin hoidettava kuntoon ja esimerkiksi puiston sisääntuloportit on saatava kävijämäärien vaatimalle tasolle. Tämä on työn alla, mutta ei onnistu hetkessä ja vaatii suunnittelun lisäksi myös rahoitusta, Jansson sanoo.

Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina. Vuonna 2016 kansallispuistoon tehtiin 339 400 käyntiä.

Talven aikana tieopasteita Siikarantaan lisätään, jotta autoilijat löytäisivät helpommin reitin Nuuksion eteläosaan. Tällä hetkellä Siikarannantiellä on tietöitä, jotka saattavat hidastaa liikennettä.

Metsähallitus suosittelee retkeilijöille myös muita pääkaupunkiseudulla tai sen tuntumassa sijaitsevia luontokohteita. Espoosta löytyvät esimerkiksi Laajalahden, Pirttimäen ja Luukin alueet, Kirkkonummelta Meiko sekä Porkkala ja Vihdistä Salmen ulkoilualue.

Käyttäjän minna.airamaa@media.fi kuva
Minna Airamaa