Juhliva musiikkiopisto Juvenalia toteuttaa Rinaldon ensimmäisenä Suomessa

Klaus Goerke

KULTTUURI Musiikki soi monipuolisesti vauvamuskarista oopperaan musiikkiopisto​ ​Juvenalian​ ​juhlasyksyssä.

Musiikkiopisto Juvenalia on tullut siihen ikään, että monet tämän päivän oppilaista ovat "omaa jälkipolvea". Kun musiikkikoulu 40 vuotta sitten aloitti toimintansa, oppilaita oli 88. Pienestä alusta on kasvanut noin 1 700 lapsen ja nuoren monipuolinen musiikkikeskus.

Karatalo oli musiikkiopiston kotipesä vuoteen 2003 asti. Nyt Musiikkiopisto Juvenalia toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon ja Sellosalin kyljessä.

– Kun Karatalo tuli, tuntui siltä että taivas aukeni. Siellä oli nouseva katsomo, muutama värispotti katossa ja flyygeli, apulaisrehtori Mervi Sinkkonen muistelee.

Juhlasyksyn tapahtumat alkavatkin Karatalosta 4. lokakuuta, Vanhoja muistellen -konsertilla. Esiintymässä on Juvenalian entisiä oppilaita.

Toinen​ ​juhlakonserteista​ ​on​ ​vuosittain​ ​järjestettävä​ ​Mestarien​ ​seurassa​ ​-konsertti 12. lokakuuta Tapiolasalissa. Suomi100-juhlavuoden konsertissa ​musiikkiopiston​ ​taiteilija-opettajat​ ​esittävät​ ​suomalaista​ ​musiikkia.​

Konsertissa kuullaan muun muassa otos Musiikkiopisto Juvenalian ​vuosikymmenien​ ​saatossa​ ​tilaamista ​kamarimusiikkiteoksista.

Konsertin ohjelmassa on ​yksi​ ​kantaesitys eli säveltäjä Olli Mustosen teos oboelle ja viululle. Sen esittävät Sole Mustonen ja Katarina Záborszky.​ ​Lisäksi​ ​konsertissa​ ​kuullaan​ ​Musiikkiopisto​ ​Juvenalian suomalaissäveltäjiltä​ aiemmin ​tilaamia​ ​teoksia​ ​ja​ ​perinteistä​ ​suomalaista​ ​musiikkia.​

Yksi syksyn kohokohdista on marraskuussa​, kun ​musiikkiopiston​ ​oopperaluokka​ ​juhlii​ ​G. F. Händelin​ ​Rinaldo-oopperan Suomen-ensiesityksellä.​ Rinaldolla on​ neljä​ ​esitystä​ ​Sellosalissa​ ​18. marraskuuta alkaen.

– Minua innostavat Rinaldon teemojen ajankohtaisuus: kulttuurien kohtaaminen, valta ja vallankäyttäjä, Juvenalian rehtori Matti Vänttinen sanoo.

– On hienoa, että musiikillisten nautintojen lisäksi pystymme tarjoamaan näkymiä yhteiskuntaan ja ajankohtaisiin teemoihin.

Rinaldo sopii erinomaisesti Suomen juhlavuoteen, koska se toteutetaan yhdessä. Pukusuunnittelusta vastaavat Aalto-yliopiston opiskelijat ja Omnian ja Varian opiskelijat tekevät lavasteita ja ompelevat. Myös maskeeraus tehdään oppilastyönä.

– Teemme ensimmäistä kertaa yhteistyötä kirkkonummelaisen Porkkalan lukion kanssa. Yhteistyöhön kuuluu muun muassa oppilaiden tekemä markkinointimateriaali.

​Musiikkiopisto Juvenalia on ensimmäistä kertaa mukana Nenäpäivässä ja tempaisee hyvän puolesta 7. marraskuuta. Silloin Sellosalissa ja sen lämpiössä on koko iltapäivän kestävä konserttien ​ja​ ​musiikkiesitysten​ ​sarja.

Tarkat tiedot runsaasta konserttitarjonnasta osoitteesta www.juvenalia.fi/konsertit.

Juhlasyksy

Suuri ilo – reformaation ajan musiikkia Olarin kirkossa 7. lokakuuta.

Musisoinnin ilo -sinfoniaorkesterin konsertti Sellosasalissa 9. lokakuuta.

Musiikkileikkikoululaisten,​ ​lapsikuorolaisten​, nuorten​ ​jousisoittajien ja Tapiola Sinfoniettan taiteilijoiden​ ​Suomi-teemainen​ ​konsertti​ Tapiolasalissa​ ​27. marraskuuta.

Juhlasyksyn​ ​pääjuhla​ ​on​ ​Sellosalissa​ ​lokakuun​ ​viimeisenä​ ​päivänä.​

Syksyn aikana järjestetään useita konsertteja mm. Albergan kartanossa.

Juvenalia-kuoron joulukonsertti 19. joulukuuta Espoon tuomiokirkossa.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä