Länsimetroa ei ole vieläkään luovutettu – "Teemme kaikkemme, että HKL voi ottaa sen vastaan tällä viikolla"

Länsimetron päätepysäkki tulee olemaan Matinkylässä kauppakeskus Ison Omenan yhteydessä. Metroa ei ole vieläkään saatu luovutettua liikennöinnistä vastaavalle HKL:lle. Aloituspäivämäärästä ei ole tietoa.

Katja Riihola

METRO Länsimetron toimitusjohtaja Ville Saksi arvioi, että luovutus tapahtuu tällä viikolla.

Länsimetroa ei ole vielä saatu luovutettua Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL).

Länsimetron toimitusjohtaja Ville Saksi kertoo, että tämä "henkisesti iso" hallinnan siirto koitetaan saada maaliin tämän viikon aikana.

Metroyhtiö ja HKL neuvottelivat hallinnan siirrosta eilen maanantaina.

– Luovutus ei ole tapahtunut vielä eilisen päivän aikana. Luovutus tapahtuu tämän viikon aikana. Se on tavoitteena. Me teemme täällä kaikkemme, että he (HKL) voivat ottaa sen (metron) vastaan, Saksi kertoi tiistaina Länsiväylälle.

Metron luovutuksessa on kyse 1,2 miljardin euron omaisuuden siirtämisestä metron rakentaneen Länsimetro Oy:n hallinnasta metron liikennöinnistä vastaavan HKL:n hallintaan.

Kyse on koko 1,2 miljardin euron arvoisen metrokokonaisuuden luovutuksesta – niin metrotunnelista, radasta, asemista kuin valvomojärjestelmistäkin.

Saksin mukaan metron luovutuksessa käydään läpi viitisentuhatta dokumenttia ja kyse on juridiikasta.

– Nyt käymme läpi vihoviimeisiä dokumentteja ja niitä asioita, mitä he (HKL) vielä haluavat, Saksi kertoo.

Viime päivinä metron rakentajayhtiö on tehnyt vielä paljon viime hetken säätöjä järjestelmiin ja parannuksia esimerkiksi henkilökunnan taukotiloihin.

Saksin mukaan metro on kuitenkin nyt valmis. Myös metron valvomojärjestelmä on hänen mukaansa nyt toimintavalmis. Viime viikolla Länsimetro kertoi, että kaikki viranomaisluvat metron käyttöönottamiseksi on saatu.

– Viranomaisten mielestä metro on nyt turvallinen, Saksi sanoo.

Länsimetron luovutus HKL:lle on iso virstanpylväs matkalla kohti länsimetron henkilöliikenteen aloittamista.

Aiemmin HKL on ilmoittanut tarvitsevansa luovutuksen jälkeen vähintään kahden viikon onnistuneen testiajojakson ennen kuin henkilöliikenne voidaan aloittaa.

Saksi muistuttaa, että HKL on päässyt testaamaan ja harjoittelemaan radalla jo syyskuun alusta lähtien. Metroliikenteen testiajot aloitettiin syyskuun puolivälissä. Ensimmäinen testiajo jouduttiin keskeyttämään sähköjärjestelmän ylikuormittumisen vuoksi.

– Luovutuksen jälkeen he pääsevät sitten täysimääräiseen harjoitteluun, Saksi summaa.

26.9. kello 13.45 Helsingin kaupungin liikelaitos korjattu Helsingin kaupungin liikennelaitokseksi.

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola