Huima muutos suomalaisten olut- ja siiderirallissa – jääkö Viro pian kakkoseksi?

Viron matkalta tuodut oluet ja siiderit haetaan yhä useammin Latviasta tai jostain muusta maasta. Arkistokuva.

Arkisto/ Toni Tervo

Viron alkoholiveron korotukset eivät vähennä matkustajatuontia, vaan siirtävät ostoja Latviaan.

Etenkin suurten erien tuojat hakeutuvat kauemmas Baltiaan. Samalla väkevien tuonti Virosta korostuu, ilmenee Viron ja Suomen välisillä laivoilla tehdystä haastattelututkimuksesta.

Viro nosti heinäkuun alusta oluen valmisteverotusta lähes 70 prosentilla, mikä suoraan hintoihin siirrettynä olisi nostanut olutlaatikon hintaa noin neljänneksen.

Veronkorotus ei siirtynyt täysimääräisesti hintoihin vielä heinä-elokuussa, sillä alkoholimyymälöiden kerrottiin täyttäneen varastonsa etukäteen.

Väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta ei nostettu lainkaan.

Veronkorotus vaikuttaa niin, että alkoholiostoksille mennään aiempaa edemmäs. Viron laivoilla heinä-elokuussa matkustaneista suomalaisista yli yhdeksän prosenttia haki alkoholia muualta kuin Virosta tai laivalta. Vielä kesäkuussa heidän määränsä oli alle neljä prosenttia.

Yli sadan litran alkoholieriä tuoneista matkustajista lähes puolet haki juomat Latviasta tai kauempaa.

Kesä-heinäkuussa Viron matkalta tuoduista oluista 37 prosenttia oli ostettu Latviasta tai jostain muusta maasta. Siidereistä vastaava osuus oli 38 prosenttia ja Long drink -juomista 39 prosenttia.

Sen sijaan viineistä yli 90 prosenttia ja väkevistä alkoholijuomistakin lähes 90 prosenttia hankittiin edelleen Virosta tai laivoilta.

Alkoholi on Viron veromuutoksesta huolimatta edelleen merkittävästi kalliimpaa Suomessa. 24 tölkin pakkaus vahvaa olutta maksaa meillä 2,5 kertaa niin paljon kuin Virossa, mikä tarkoittaa noin 35 euron lisäystä Tallinnan hintoihin

Viron ja Suomen välisillä laivoilla haastateltiin vuoden aikana 2 872 suomalaista matkustajaa. Tilaustutkimuksen teki

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi