Mitä ennen moottorikelkalla ajoa pitää muistaa – tai maksat kalliisti

Moottorikelkat odottavat jo talvikautta. Moottorikelkka tulisi ottaa liikennekäyttöön ja hoitaa vakuutukset kuntoon ennen ajoa. Arkistokuva talvikarnevaaleista.

Pia Lyy

Valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten liikennekäytöstä ja ilman lakisääteistä liikennevakuutusta poistetulla moottorikelkalla ajaminen voi tulla kalliiksi, varoittaa Liikennevakuutuskeskus.

Ilman näiden velvollisuuksien hoitamista moottorikelkalla ei saa ajaa.

– On hyvä tietää, että liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet, korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

Jos asia on hoitamatta, poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos on jättänyt liikennevakuutuksen maksamatta, se on maksettava takautuvasti, ja maksu voi olla silloin jopa kolminkertainen.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvollaan joutuu onnettomuuteen, kuski ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan. Henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos joutuu pysyvästi työkvyttömäksi.

Liikennevakuutuskeskus korvaa vain syyttömän osapuolen omaisuus- ja henkilövahingot.

– Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa, Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta vinkkaa.

Käyttäjän tarja.heikkonen@media.fi kuva

Tarja Heikkonen