Kollega muistelee Niklas Herliniä: Hän halusi pärjätä itsellisenä – "Kehitysvammaisten asiat olivat lähellä sydäntä"

Niklas Herlin teki pitkän uran toimittajana.

MTV:n uutisvideo

Uutinen Niklas Herlinin kuolemasta pysäytti hänen entisen kollegansa ja ystävän, toimittaja Sakari Nupposen keskiviikkona.

– Olimme juuri puhuneet kotona, että onkohan "Niko" tulossa kehitysvammaisia käsittelevän taidenäyttelyn avajaisiin Helsinkiin. Kehitysvammaisten asiat olivat hänelle tärkeitä. Hänellä oli aikuinen kehitysvammainen tytär, Nupponen kertoo.

Nupponen työskenteli Herlinin kanssa Ilta-Sanomissa. Tätä ennen Herlin teki töitä Kauppalehdessä, jossa hänet tunnettiin kovana uutispäällikkönä.

– Kovan ulkokuoren alla oli kuitenkin pehmeyttä. Hän oli hyvin herkkä ihminen, Nupponen sanoo.

Moni suomalainen oppi tuntemaan Herlinin omapäisen ajattelun Uusisuomi.fi-verkkolehdestä, johon Herlin käytti miljoonia euroja omaa rahaa herätettyään ensin henkiin maineikkaan lehden.

Nupponen vietti Herlinin kanssa vapaa-aikaa myös sen jälkeen, kun tämä lähti Ilta-Sanomista. 

Erään kerran ystävykset istuivat oluella Helsingissä. Katseltuaan aikansa rouheasti pukeutunutta Herliniä tarjoilija tuli kysymään vaivihkaa Nupposelta "tunnetko jostain tuon miehen".

– Niklaksen pukeutuminen ja ulkoasu hämäsivät. Etenkin buutsit olivat hänellä aina. Ulkoasusta ei voinut kyllä arvata, millainen omaisuus hänellä oli.

Juuri perheen valtava omaisuus seurasi Niklas Herliniä koko elämän ajan ja heitti myös varjonsa kuuluisan Koneen hissisuvun vesan päälle.

Nupposen mukaan Herlin pyrki jatkuvasti osoittamaan isälleen Pekka Herlinille, ettei kaipaa suvun miljoonia, vaan kykenee tulemaan toimeen itsellisenä.

Isä kaavaili työnsä jatkajaksi alun alkaen Niklasta, mutta tämä pyristeli irti yhtiöstä.

– Niklas oli jääräpäinen. Hän halusi näyttää pärjäävänsä, Nupponen sanoo.

Herlinillä oli kodit Helsingin Töölössä ja Ranskan Nizzassa sekä kesäpaikka Kirkkonummella. 

Kun islamistiterroristit iskivät Nizzaan heinäkuussa 2016, kaikenlaista ääriajattelua kavahtanut Herlin oli Helsingissä. Hän kirjoitti blogiinsa, että aikoo palata Ranskaan ja elää normaalia elämää.

– Palaan juuri tuohon paikkaan, jossa joukkomurha tapahtui, heti kun pääsen. Kahvin, salaatin ja rommikolan voi panna valmiiksi pöytään.  Ei murhaaja estä tilausta tekemästä, Herlin pohti blogissaan.

Viimeisen kerran Sakari Nupponen ja Niklas Herlin tapasivat HIFK:n fudismatsissa vuosi sitten.

– Sen jälkeen hänestä ei kuulunut ja mietin, että mitenhän hänellä menee. Tämä on erittäin suuri suru suurelle kollegajoukolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa