Pääluottamusmies: "Tällä työmaalla harjoitettiin orjatyötä ja ihmiskauppaa"

Kuvituskuva.

Matilda Isohella

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaan pääluottamusmiehenä Äänekoskella toiminut Ari Harlamow arvostelee rajusti työmaan olosuhteita uusimmassa Ahjo-lehdessä

Harlamowin mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden olot ovat pahimmillaan "orjatyötä ja ihmiskauppaa".

Aiemmin on kerrottu, että tehdas olisi rakennettu etupäässä suomalaisin voimin, mutta artikkelin mukaan näin ei kuitenkaan ole tehty. Jopa kaksi kolmasosaa työntekijöistä on ollut ulkomaisia. Koko tehdas on Harlamowin mukaan rakennettu 80-prosenttisesti vuokratyövoimalla.

Lehden mukaan kaikille ulkomaalaisille työntekijöille ei ole maksettu suomalaisten työehtosopimusten mukaisia palkkoja, ei myöskään ylityökorvauksia tai sunnuntailisiä.

Harlamow kuvaa Itä-Euroopan maista houkuteltavien työntekijöiden kohtelua ”ihmiskaupaksi”, sillä ansiot jäävät Suomessa olemattomiksi ja asumisolosuhteet ja muut olot ovat kehnot.

Ulkomaalaisten työntekijöiden määrä voi kasvaa Suomessa lähiaikoina merkittävästi, sillä eduskunnassa käsitellään kansanedustajien tekemää lakialoitetta EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnasta luopumiseksi.

Aloite on saanut kannatusta yli puoluerajojen vasemmistoliitosta kokoomukseen.

Aloitteen vastustajien mukaan tarveharkinnasta luopumien johtaisi Äänekosken työmaalla koettujen tapausten lisääntymiseen. Ongelmaksi koetaan etenkin se, että viranomaisten kyvyt valvoa työmaita ovat riittämättömät.

Asiasta kertoi aiemmin sanomalehti Keskisuomalainen.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva