Puheenaihe

Vanhuksen rahat vie usein oma lapsi – taloudellinen hyväksikäyttö lisääntynyt rajusti

PETOKSET Vanhusten taloudellinen kaltoinkohtelu on lisääntynyt. Väärinkäytökset paljastuvat usein vasta kuoleman jälkeen.

Vanhusten taloudellinen hyväksikäyttö koetaan usein häpeälliseksi, eikä haluta paljastaa, jos esimerkiksi oma lapsi kaltoinkohtelee. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Ikääntyvien ihmisten taloudellinen hyväksikäyttö on kasvanut rajusti tällä vuosikymmenellä. Länsi-Uudenmaan poliisille ilmoitettiin viime vuonna 191 petosta, joiden uhri oli yli 65-vuotias. Vuonna 2010 vastaava luku oli 58.

– Taustalla on varmasti useitakin ilmiötä selittäviä tekijöitä, mutta ikääntyvien muistisairauksia, mahdollista tietämättömyyttä, yksinäisyyttä ja sairauksia käytetään valitettavalla tavalla hyväksi. Jossain määrin kyse on myös järjestäytyneen rikollisuuden kasvusta, toteaa Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho.

Taustalla on myös erilaisia taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Lukuja selittänee myös ikäihmisten määrän kasvu.

Suvanto ry:n toiminnan tarkoituksena on ikääntyneiden luottamuksellisissa suhteissa tapahtuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäiseminen. Ikäihmisten yhteydenotot myös Suvantoon ovat lisääntyneet.

– Hyväksikäyttäjänä on useimmiten ikääntyneen lapsi tai lapsenlapsi, joka kamppailee esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmien parissa, Taiveaho jatkaa.

Hyväksikäyttäjä voi olla myös puoliso, lähisukulainen tai vanhuksen seuraan hakeutuva ulkopuolinen. Taloudelliseen hyväksikäyttöön voi liittyä myös väkivaltaa tai muuta kaltoinkohtelua.

Toimintamalli on usein sama.

– Ensin on syntynyt luottamuksellinen suhde, jonka avulla kavalletaan varoja tai petetään muulla tavoin, esimerkiksi ostamalla omaisuutta reiluun alihintaan. Monesti luottamuksellinen suhde on syntynyt esimerkiksi apua ja palveluja tarjoavan taholta, toteaa Poliisihallituksen ylitarkastaja Jyrki Aho.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla 65-vuotiaan hoivayrityksessä työskennelleen naisen törkeästä petoksesta ja törkeästä petoksen yrityksestä vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Nainen oli yrittänyt lopettaa hoitamansa 99-vuotiaan naisen tiliä ja siirtää tilillä olleet lähes 130 000 euroa omalle tililleen.

Petos paljastui, kun nainen meni vanhuksen kanssa pankkiin hoitamaan siirtoa. Virkailija totesi, että vanhuksen kuulolaitteen patterit olivat loppuneet ja kommunikointi tämän kanssa oli vaikeaa. Sen sijaan nainen oli aktiivisesti äänessä ja yritti perustella 100 000 euron tilisiirtoa.

Nainen ehti kuitenkin muutaman kuukauden sisällä nostaa vanhuksen tililtä yli 10 000 euroa. Vanhus kertoi poliisille allekirjoittaneensa tilisiirtoja, joissa ei ollut summia.

Vanhusten taloudellisia hyväksikäyttötapauksia tulee poliisin tietoon erinäisissä yhteyksissä.

– Esimerkiksi pankki tai sukulainen on alkanut epäillä asiaa. Monesti taloudellinen kaltoinkohtelu ja väärinkäytökset paljastuvat vasta henkilön kuoltua, kun pesän osakkaat selvittävät tiliotteita perunkirjoitusta varten, Aho kertoo.

Epäilys voi syntyä myös silloin, kun ikäihmiselle määrätään edunvalvoja.

Suurin osa tämänkaltaisesta rikollisuudesta jää pimentoon.

– Nämä ovat arkoja asioita ikäihmiselle ja niitä pyritään peittelemään ulkopuolisilta. Ei haluta paljastaa, että esimerkiksi oma lapsi kaltoinkohtelee, Aho jatkaa.

Taloudellinen hyväksikäyttö

Ikäihmisen taloudellinen hyväksikäyttö tarkoittaa ikääntyneen rahojen tai muun omaisuuden käyttöä, myymistä tai hävittämistä ilman hänen lupaansa.

Taloudellista hyväksikäyttöä on myös rahojen tai muun omaisuuden kiristäminen tai harhauttaminen käyttämällä hyväksi ikääntyneen avun tarvetta, luottamusta tai sairauden takia alentunutta arviointikykyä.

Yli 65-vuotiaista joka neljäs on kohdannut tutkimusten mukaan jonkinasteista kaltoinkohtelua.

Lähde: Suvanto ry

Lisää aiheesta: 

Hoiva-avustaja yritti nostaa 99-vuotiaan tililtä 100 00 euroa – kuulolaitteen tyhjät patterit soittivat hälytyskelloa3.10.2017 11.07
Yrittäjä velotti vanhuksen kotihoidosta jopa 8000 e/kk ­– vaikka vanhus asui palvelutalossa22.4.2017 10.15
"Kotihoitaja" vieraili 92-vuotiaan vanhuksen luona – arvokkaat korut hävisivät5.7.2017 14.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu