Näillä kirpputoritavaroilla voi lyödä kunnolla rahoiksi – "Juuri myin Lentäjän sääopin 450 eurolla"

Kirppistavaroita etsivälle Aitan aarteet Jokelassa on kiehtovan runsas paikka. Sisään on helppo astua. Se ei ole niin fiini kuin antiikkiliikkeet, mutta antiikkilöytöjä voi sielläkin tehdä.

[email protected] p0400-42488

Outsider-sarjan teos Pyhän tikarin veljeskunta maksaa 30 euroa.

[email protected] p0400-42488

VANHAT TAVARAT Arabian astiat ovat jälleen hiukan nousussa, ainakin värikkäät retroastiat. Myös kirjoista voi saada sievoisia summia, vaikka bulkkikirjoja heitetään roskiin.

Lähdin selvittämään, että mikä kirpputorilla menee kaupaksi. Eikö nyt olekin niin, että kukaan ei osta esimerkiksi käytettyjä kirjoja? Ei ainakaan kovin kalliilla hinnalla?

Jokelan Aitan aarteet yrittäjä Mervi Salonen kumoaa ajatuksen heti kättelyssä. Liikkeeseen on tullut juuri laatikoittain vanhoja dekkareita yksityiskirjastosta.

Niiden luettelointiin ja järjestämiseen Saloselta kuluu loppuvuosi. Netissä on jo 6000 teosta ja kirjoja postitetaan niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Tämä puro alkaa Salosen mukaan olla jo aika iso osa myynnistä.

Joillakin teoksilla on enemmän kysyntää kuin toisilla.

– Joka päivä vien myös roskikseen kirjoja, toteaa Salonen, jonka mukaan Päätaloa ja Hietaniemeä on aikoinaan otettu isot painokset. Niitä on markkinoilla liikaa. Vanhat tietosanakirjasarjat, Focukset ja Combit, eivät myöskään myy.

Mutta joku harvinaisuus saattaa silloin tällöin liikkua sievoisella summalla. Äskettäin Salonen myi Aero Oy:n lentoperämiehille suunnatun Lentäjän sääopin vuodelta 1952. Hinta oli 450 euroa. Ostaja osti sen lentäjäksi valmistuvalla pojanpojalleen.

Keräilijöitä kiinnostaa muun muassa Quentin Patrickin, Henrik Hornan tai Marton Taigan dekkarit."

Keräilijöitä kiinnostaa muun muassa Quentin Patrickin, Henrik Hornan tai Marton Taigan dekkarit. Marton Taigan Lila lee ja porkkana -teoksen vuodelta 1944 saisi 45 eurolla.

– Näistä kansikuvistahan voisin tehdä näyttelyn, pohtii Salonen.

Värikkäät kannet ovatkin aikansa taideteoksia.

Tuo himmelikin herätti ihmetystä, pohtivat, että mitenkä sen saisi Japaniin vietyä."

Kirjojen lisäksi Aitan aarteet myy tavaraa laidasta laitaan. Kauniita vanhoja valaisimia, designlasia, huonekaluja.

– Mitään ei kannata vähätellä, sanoo Salonen ja lisää, että välillä aika kummalliset asiat menevät kaupaksi, kuten vaikkapa harmaat laudanpätkät.

– Niistä tuunataan osoiteviittoja tai kelloja. Ihmiset tuunaavat tänä päivänä paljon kaikkea. Esimerkiksi lampun kuupista tehdään lyhtyjä.

Salonen seuraakin tiiviisti sisustusohjelmia, niistä näkee, että rustiikki kiehtoo.

Myymälän seinällä on taulujakin.

Myymälän seinällä on taulujakin."

– Eivät nämä ole mitään Rembrandteja, ovat sisustustaidetta, hintahaitari on kympistä noin 150 euroon, sanoo Salonen.

Arabian astiat ovat jälleen hiukan nousussa, ainakin värikkäät retroastiat. Riihimäen lasin suunnittelijoiden työt ovat haluttuja. Kummallisista esineistä voisi mainita vanhat matkamuistoviirit tai vaikkapa vanhat linja-autoaikataulut.

Kauppa piristyy kesäisin, jolloin liikkeeseen tupsahtaa japanilaisia turisteja.

– Silloin tietää, että nyt tulee hyvä päivä.

– Tuo himmelikin herätti ihmetystä, pohtivat, että mitenkä sen saisi Japaniin vietyä. No ei mitenkään, naurahtaa Salonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän tanja.niemi-laurila@media.fi kuva
Tanja Niemi-Laurila